НАШИ СМО – ЛЕД

НАШИ СМО – ЛЕД

Zorica VisnjicШта год да прочитам или чујем ових дана, стављам у контекст чињенице да је у Србији 17 одсто грађана неписмено, а 23 одсто има само основну школу. Верујем да је та чињеница од пресудне важности за креирање многих стратешких планова. Страначких, како просути што више јефтине демагогије и убрати што више скупих гласова, пословних, како оборити цену рада до бесмисла, естрадних како издићи глупост на још виши ниво до  ивице апсурдности и таблоидних како све то заједно искористити за повећање тиража, а истовремено подстаћи глад нације за још више крви, баналности и очаја. Тако долазимо до сазнања да је неписменост најисплативији производ у Србији са неограниченим роком трајања на прилично стабилном тржишту. Истовремено, факултетском дипломом може да се похвали само 6,5 одсто грађана, ђутуре са државних и приватних универзитета. Зашто их раздвајам, ваљда је јасно. На једном уче како да мисле, а на другим како да смисле. Судећи по биографијама, овим другим иде боље, воде државу, економију, просвету, инфилтрирају се у културу, дрмају спортом и чим још стигну. Али не интересују се много за егзактну науку, књижевност, филозофију и наравно, социологију. Психологију да, али ону у џепном издању за снаћи се у свакој прилици. Све што њих не интересује, у овој земљи још вреди, али нема цену. Ако будућност нације почива на том бесцењу, чему да се надамо кад  од нас и званично необразованијих нема не само у региону, него и у целој Европи која је себи ставила у задатак да до 2020. мора имати 40 одсто високообразованих грађана. Замислите само када буде почело да се отвара то поглавље у преговорима, па кад навалимо да штанцујемо студенте, како бисмо се умилили ЕУ као лош ђак када одговара за двојку. Да ли ће се тада обарати критеријуми или отварати нови универзитети попут оног у Новом Саду где политичари најлакше долазе до диплома. Платиш две, а трећу добијеш гратис! За плаћање унапред, мастер бесплатно. За плаћање унапред са мастером, докторска дисертација на поклон, одбрана гарантована. Уместо силикона, поклоните за рођендан диплому! Наша диплома сјајно иде уз ваш нови ауди! Ваша диплома наш пут у Европу! И све тако, лепо и пријемчиво уху сваког просечног потрошача. Осим тога, што понуда буде већа, и цене ће бити ниже. Родитељима ће се омогућити задуживање по најповољнијим условима, студентима шестица, само ако изађу на испит. За то време на државним факултетима и даље ће се опирати бесмислу, али неће учинити ништа посебно да осавремене наставни програм, претресу градиво и уједначе критеријуме. Истина је да факултети живе од лоших, а не од добрих студената. А од чега ћемо сви ми живети у будућности? Како ћемо знати шта је добро, а шта лоше за нас, ако не научимо децу да критички мисле, ако у образовању не видимо егзистенцијалну потребу него друштвено пожељну форму?

Можда у обиљу других проблема не видимо довољно јасно да је необразовање на свим нивоима наш највећи проблем, можда и већи него с краја 18. века када је Доситеј вапио: “Књиге, браћо, књиге, а не звона и прапорци”!

Могло би се о овом писати охохо, али ко ће то да чита? Кога интересују овако буђаве теме. Боље је усредсредити се на то како искористити тај потенцијал као ретки ресурс данас у Европи, а сутра у свету. Не верујете ми? Мислите да само зато што знате ко је Нушић имате право да се посипате пепелом, уместо леденом водом?

Зорица Вишњић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )