РУСКИ АНСАМБЛ НАСТУПИО У ЛОЗНИЦИ ПРЕД ГОТОВО ПРАЗНОМ САЛОМ – ЖИВА СТАРИНА И МАЛО ПРИЈАТЕЉА

Nastup Zive starine u Vukovom domu kulture

Део московског ансамбла “Жива старина и пријатељи” одржао је концерт “Мајка Русија”, али се лозничка публика слабо одазвала па се у сали Вуковог дома културе нашло свега педесетак гледалаца

Иако је почасни грађанин Лознице и сам председник Руске Федерације Владимир Путин, сала Вуковог дома културе била је скоро празна прошлог четвртка током наступа дела изврсног руског ансамбла “Жива старина и пријатељи”. То што је у сали било свега педесетак Лозничана, укључујући представнике Туристичке организације града Лознице (ТОГЛ), организатора концерта, новинаре и техничко особље, није нимало засметало гостима из Москве да професионално и врхунски изведу програм “Мајка Русија” састављен од старих словенских, руских и српских духовних, народних и епских песама. Девет изузетно младих музичара, најмлађем је тек 13 лета, налази се на турнеји по Србији, а вече уочи лозничког концерта почели су је у Суботици пред, како кажу, препуном салом и у присуству представника градских власти. Радмила Војиновић, председница новосадског удружења “Руски флаг” каже да је “Жива старина” прави амбасадор српске културе наступајући не само широм бившег Совјетског Савеза, већ и по Европи. Према њеним речима, турнеја по Србији приређује се поводом 140 година српског подворја у Москви, духовног и културног центра српског народа, и стогодишњице Првог светског рата.

– Руски цар Николај Други на аустроугарски ултиматум Србији одговорио је мобилизацијом знајући да нема веће љубави од оне када брат за брата положи живот, а знамо каквом је мученичком смрћу завршила царска породица. У име тог нераскидивог руско-српског братства позвали смо наше пријатеље из “Живе старине” да наступе у Србији. Свети Николај Српски тренутно је, уз Достојевског, у Русији најпопуларнији писац и његова се дела на руском читају и у најзабитијим селима. Разочарана сам оваквом посетом. Не знам да ли је то због одмора, или необавештености грађана, а питам се и да ли у овом граду постоји активно друштво српско-руског пријатељства – рекла је Војиновићева.

Пет московских девојака и четири младића нису имали бројну публику, али су присутнима омогућили да уживају у изванредном извођењу и кристално чистим гласовима, као и да виде и ослушну неке древне руске инструменте. Праву буру одушевљења изазивало је извођење српских песама, а посебно “Књигу пише турски цар” и “Ој, Косово, Косово”.

Задовољна наступом гостију, али разочарана одзивом Лозничана била је директорка ТОГЛ Мирјана Пејак.

– Дугујемо захвалност овим људима који су прешли скоро две хиљаде километара да би дошли у Србију и дружили се са нама. Када чујем Русија, асоцира ме на нешто огромно, бескрајно како у географском, тако и у духовном смислу. Када видим полупразну дворану, не знам да ли је проблем у нама јер Лозница јесте мали град, а ли ми нисмо мали људи. Захвална сам свима који су дошли и показали да су прави домаћини и да имају велико срце – рекла је Пејакова.

Захвалност присутнима изразио је и млади Павле Зотов, вођа ансамбла, а петнаестак минута после наступа певачи су се сликали са одушевљеном публиком.

После Лознице, “Жива старина” наставила је турнеју концертима у Чачку, Пироту и манастирима Ћелије, Лелић, Јовање надајући се бољој посећености. Лозничани су пропустили прилику да уживају у песмама руског ансамбла.

Н. Трифуновић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )