НЕЗАПАМЋЕНА БУЈИЦА У ЦЕНТРУ ГРАДА – ПОПЛАВЉЕНА ЛОЗНИЦА

НЕЗАПАМЋЕНА БУЈИЦА У ЦЕНТРУ ГРАДА – ПОПЛАВЉЕНА ЛОЗНИЦА

simica potok

Због поплаве у среду проглашена ванредна ситуација на територији града Лознице. Велике падавине у уторак истерале из корита Штиру, Трбушницу, Церницу, део Лешничке реке и воде из каналске мреже

После само два и по месеца град Лозница се ове седмице поново борио са набујалим рекама и речицама, а овога пута вода је највише беснела по Лозници, Бањи Ковиљачи, Трбушници и Воћњаку. Због ове поплаве на предлог Градског штаба за ванредне ситуације градоначелник Видоје Петровић прогласио је у среду ванредну ситуацију на територији града Лознице која ће трајати докле то буде било потребно.

Према речима градоначелника, који је због поплаве прекинуо годишњи одмор, услед јаких падавина у уторак послеподне дошло је до изливање Штире, Трбушнице, Цернице, дела Лешничке реке и воде из каналске мреже па је поплављено неколико насеља, сам град,  више предузећа, локала и подрумских просторија.

– Нажалост, поново имамо незапамћене падавине и проблеме са поплавама. Због свега тога и најаве обилних киша прогласили смо ванредну ситуацију на територији града Лознице. Укључена је сва механизација, људство, у уторак је у Лозницу дошло око 45 припадника Сектора за ванредне ситуације  и сви су на терену. Поплављени су били Специјална болница у Бањи Ковиљачи, Медицина рада на Градилишту, нова топлана. Прорадила су и клизи-шта, а тренутно је најкритичније оно поред Санаторијума на путу за Гучево. Бујични талас био је тако јак да се у Воћњаку око стотинак кућа у једном тренутку нашло метар у води, а због поплава је у прекиду регионални пут Текериш-Завлака. Од почетка поплава Градски штаб је сталном дежурству, а екипе и тимови су на терену и ради се на поправци путева, делимичном санирању клизишта, снабдевању водом делова Трбушнице, Ковиљаче и Воћњака. Чинимо све  како би се живот што пре нормализовао, људи су на терену, ради се и очекујемо да и ову ситуацију превазиђемо на што је могуће бољи начин – рекао је прекјуче новинарима Петровић износећи и податак да је ниво Штире овога пута за 70 центиметара био виши него у мајским поплавама.

Према речима заменика градоначелника Ранке Живановић Марковић, у уторак је у Лозници до 20 сати пало 47 литара кише по метру квадратном, а за 24 сата укупно 67 литара по квадрату. Штира се у уторак предвече излила у граду и поплавила кружни ток, ушла у круг “Електродистрибуције”, као и код “Вискозиног” хотела на Градилишту где су поплављени павиљони, центар насеља и нова топлана. Са Градилишта је то вече евакуисано 28 особа, од којих деветоро деце, међу њима и  беба, и смештено у УФК “Лагатор”. Бујица је направила лом и у Трбушници где је вода однела три моста, неколико аутомобила и  део пута, а од Симића и Гучевског потока настрадао је део Бање Ковиљаче, живот је изгубио 65 – годишњи Милош Ђурић.  Према информацији са сајта градске управе, бујична поплава је захватила и 30 кућа у Доњој Бадањи где је река Церница однела  мост, а у овој поплави забележена су два нова клизишта – код Санаторијума у Бањи Ковиљачи  и на градском подручју “Мераја”.

Градски штаб  за ванредне ситуације увео је непрекидно  дежурство у свом оперативном центру, а грађани се штабу могу јавити на телефоне  879 293  и 879 294.

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )