НАСТАВАК СНИМАЊА ФИЛМА – ПРОТИН РАТНИ ДНЕВНИК

НАСТАВАК СНИМАЊА ФИЛМА – ПРОТИН РАТНИ ДНЕВНИК

svestenikov ratni dnevnik i na filmu sa snimanja u trsicu foto s.pajic

Снимање играно-документарног филма “Бог јуначку душу да им прости”, који је посвећен српским борцима из Лознице у предвечерје битке на Церу 1914. године у Првом светском рату, биће настављено следеће седмице. После кадрова снимљених прошлог септембра на саборишту у Тршићу, нове, масовније сцене требало је да буду снимљене од 22. до 24. јула, али због лошег времена то је померено за седам дана. Кадрови ће бити забележени у порти лозничке цркве, као и на обали Дрине у “Сунчаној реци”.

– После више одлагања, коначно ћемо привести крају снимање филмске приче засноване на записима сачуваним у дневнику лозничког свештеника Јована М. Бошковића, који је са војском Србије прошао Албанију и Солунски фронт. Његов ратни дневник објављен 1932. године у Шапцу, обухвата велики период, али смо се фокусирали на лозничке јунаке, који су својим телима задржали непријатеља, како би српска војска дошла на Текериш, где је остварена прва победа савезничке војске. Ти јунаци су остали у сенци и ово је прилика да им се одужимо – каже редитељ филма Зоран Грујић.

Главна улога проте Јована поверена је глумцу Марку Јањићу, а роле су добили и Александар Глигорић, Жељко Максимовић, Милан Антонић, Бранко Перишић, Мирослав Савић и Ђорђе Марковић, професионални глумци родом из Лознице. Музику за филм компонује такође Лозничанин, Светислав Божић, истакнути композитор српске духовне музике, док су и за остале задатке на снимању задужени професионалци пореклом из Јадра. Иницијатор пројекта је лозничка подружница Друштво за неговање традиција ослободилачких ратова до 1918, а подржала га је локална самоуправа.

С. П.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )