АКТИВ ДИРЕКТОРА ОСНОВНИХ И СРЕДЊИХ ШКОЛА – ЗБРИНУТИ ВИШКОВЕ ЗАПОСЛЕНИХ

АКТИВ ДИРЕКТОРА ОСНОВНИХ И СРЕДЊИХ ШКОЛА – ЗБРИНУТИ ВИШКОВЕ ЗАПОСЛЕНИХ

IMAG0327

Коначна ранг-листа технолошких вишкова у просвети биће објављена до 10. августа а због Уредбе Владе Србије о забрани запошљавања у јавном сектору, школске управе неће давати  сагласност школама за пријем нових радника све док се упражњена радна места не попуне технолошким вишковима

Протекле недеље у Вуковој спомен-школи у Тршићу одржан је заједнички састанак Актива директора лозничких основних и средњих школа како би се решио проблем технолошких вишкова у појединим школама. Састанак је трајао три сата што очигледно показује да проблема са вишковима има. Како нам је рекао Горан Горданић, председник Актива директора средњих школа, састанак  је уследио само пар дана после седнице коју су имали у Школској управи у Ваљеву на којој су изнети прелиминарни подаци о технолошким вишковима док ће коначна листа бити формирана до 10. августа.

– Тема састанка била је збрињавање вишка запослених за следећу школску годину а речено нам је да Школска управа због Уредбе Владе Србије о забрани запошљавања у јавном сектору до 2015. године, никоме неће давати сагласност за пријем нових радника све док се упражњена радна места не попуне технолошким вишковима. Тек после, ако остане слободних радних места, а буде збринут вишак запослених,  даваће се сагласност за расписивање конкурса – каже Горданић.

Од четири средње школе у Лозници технолошких вишкова највише има у Средњој економској школи јер ове школске године имају одељење мање. Поред тога, различити су и образовни профили па се смањио и број часова из појединих предмета а како каже Горданић, најугроженији предмет је физика за коју је норма опала за чак 30-ак одсто.

– У основним школама има и технолошких вишкова, али и упражњених радних места тако да ће збрињавање вишка радника бити успешно. У неким случајевима људи ће радити у две па и у три школе да би испунили норму, али нико није правио неки већи проблем. Договорили смо се да помогнемо једни другима и да збринемо те људе – истиче Горданић.

У већини школа формирани су и нови школски одбори, а од наредне школске године у појединим школама доћи ће и до промене директора. У Гимназији “Вук Караџић” и Средњој школи „Свети Сава“ после реизбора челни људи су остали исти, док ће Средња економска школа добити новог директора. Наиме, досадашњи директор Звонко Костић 31. августа одлази у пензију а на његово место ће доћи Ми-одраг Деспотовић, професор историје.

– Највише се полемисало о школи „Петар Тасић“ у Лешници где је именован в. д. директора јер министарство није прихватило кандидата којег је изабрао Школски одбор. До поновног расписивања конкурса, као прелазно решење, изабран је Драган Ђокић, професор физике, који није учествовао на конкурсу – напомиње Горданић.

Промена је било и у ОШ „Свети Сава“ у Л. Шору где је због одласка у пензију досадашњег директора Добривоја Ђукића, на његово место постављен Бранко Богосављевић, наставник физике.

В. Мићић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )