ОГОРЧЕНИ У ДРАГИНЦУ – УМЕСТО МОСТА ДОБИЛИ ЦЕНОВНИК

ОГОРЧЕНИ У ДРАГИНЦУ – УМЕСТО МОСТА ДОБИЛИ ЦЕНОВНИК

Loznica02 umesto mosta stigaoi cenovnik samo peske preko jadra foto s.pajic

Уместо понтонског моста у Драгинцу, почетком седмице стигао ценовник по којем би постављање привременог прелаза преко Јадра коштало 500.000 динара, колико и његова демонтажа, док би дневни трошкови износили 25.000 динара! После реаговања Месне заједнице, градског руководства и народних посланика, Министарсво одбране обећало да ће понтонац бити постављен, а да град обезбеди дневнице, храну, гориво и смештај за људе који ће о њему бринути

Мештани Драгинца и околних села били су огорчени ових дана јер уместо понтонског моста, који им је пре две недеље обећао министар Велимир Илић, када је посетио лознички крај, добили су ценовник од Војске Србије за постављање и коришћење привременог прелаза преко Јадра. Како каже Миленко Ђурић, председник Савета МЗ Драгинац, незванично је сазнао да то подразумева плаћање 500.000 динара за постављање понтонца, 25.000 динара дневних трошкова за његово надгледање и још 500.000 динара за демонтажу и уклањање моста, када за то дође време.

– Уместо помоћи, којој смо се надали, добијамо ценовник за коришћење понтонског моста, што је за нас несхватљиво. Одмах после посете министра Илића, представници Војске дошли су и рекли нам шта треба да урадимо, како бисмо терен припремили за постављање привременог прелаза преко реке. Мештани су се добро организовали и све то завршили за три дана, али онда у уторак (15. јула) поново је стигао представник Војске са депешом о предвиђеним трошковима. Мислио сам да су дошли да прегледају оно што смо урадили, позвао сам у градску управу да убрзају потписивање документације, али сам онда, незванично сазнао да су донели ценовник. По ономе што сам сазнао, више би се исплатило да градимо нов мост него да постављамо и плаћамо употребу понтонског – каже Ђурић.

После његовог и реаговања градског руководства и народних посланика, из кабинета министра одбране у среду поподне стигло је ново обавештење.

– Звали су ме надлежни из Војске Србије и обавестили ме да ће понтонски мост ипак бити постављен у што краћем року и да ће град, како је и раније био договор, морати само да обезбеди храну, смештај, гориво и дневнице за људе који буду бринули о мосту – потврдио је Ђурић.

Ценовник који је подразумевао плаћање услуга по комерцијалним ценама изазвао је негодовања и у градској управи, где су такође били изненађени оваквом понудом.

– Ми смо још у првим контактима са Војском и ресорним министарством прихватили да КЈП “Наш дом” припрема храну за људе који ће бринути о мосту, а у месној заједници су се потрудили да им припреме смештај и све друге услове за боравак. Очекујемо да ће такав договор бити и испоштован – каже Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника.

Мост на Јадру код Драгинца урушен је и трајно оштећен поплавом пре тачно два месеца, а од њега зависи велики број мештана горњег Јадра. Он их спаја са имањима и остаком света, а како је потврдио Ђурић, уколико држава не помогне, мештани би били спремни да блокирају магистрални пут Лозница-Ваљево.

С.П.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )