ЗАДУЖБИНА ЛОВРИЋ У ГИМНАЗИЈИ – НАЈБОЉИМА ПУТ У БЕЧ

ЗАДУЖБИНА ЛОВРИЋ У ГИМНАЗИЈИ – НАЈБОЉИМА ПУТ У БЕЧ

DOBITNICI NAGRADE ZADUZZBINE LOVRIC U GIMNAZIJI

Из задужбине породице Ловрић путовањем у Беч и џепарцем од по 150 евра награђено је на Видовдан девет ученика лозничке гимназије. Четири петине годишњег наградног фонда иде за награду ученицима,  а једна петина школи за опремање

Девет ученика лозничке Гимназије “Вук Караџић” који су остварили добре резултате на такмичењима путовањем у Беч и џепарцем од по 150 евра наградила је Задужбина Љиљане и Драгослава Ловрића. Задужбина је основана са циљем да помаже талентоване и успешне ученике кроз финансирање њихових научно-истраживачких пројеката, студијских путовања, или да новчано награди за добре резултате на окружним и републичким такмичењима.

Према речима директора школе Милутина Тошића, задужбина породице Ловрић основана је крајем прошле године, а ово је прва  додела награда. Управитељ Задужбине адвокат Слободан Каитовић рекао је да су архитекта Драгослав и његова супруга докторка Љиљана, преминула пре две године, врхунски интелектуалци који су велику пажњу посвећивали образовању и култури, нису имали деце и одлучили су да све што су стекли, а ради се о великом капиталу у некретнинама и уштеђевини, оставе за добробит лозничке гимназије и њених ученика.

– Идеја задужбинарства у Србији је имала велику традицију крајем 19. века и  између два светска рата, а онда је после 1945. замрла. Ово је пионирски пројекат и на нама је задатак да поставимо темеље задужбине, наша је жеља да она буде пример у Србији, и шире како то задужбинарство може да траје. Надам се да ће трајати десетинама година и ви сте прва генерација која добија награде. Четири петине годишњег наградног фонда, који није мали, иде за награде ученицима, ове године је већ финансиран одлазак седам ученика у Петницу и посета Италији, а једна петина школи за опремање – рекао је он честитајући награђенима.

Љиљана Ловрић је завршила Медицински факултет у Београду, а онда отишла у Париз  где је учествовала у неколико пројеката чији су лидери добили Нобелову награду. Вратила се у Београд и радила у Заводу за трансфузију крви и болници “Драгиша Мишовић” као начелник транфузиологије. Драгослав је ученик  прве генерације лозничке гимназије после Другог светског рата. Завршио у Београду Архитектонски факултет и онда са супругом отишао у Француску где је радио на неколико великих пројеката, као и у Америци и другим земљама. Ловрићи су се дружили се са угледним београдским интелектуалцима и пропутовали су цео свет. Иначе, у приземљу старог дела школе уређен је један кутак који подсећа на брачни пар чији је гест у данашње време редак и вредан пажње.

Награде су према жељи оснивача уручене у Гимназији 28. јуна, на породичну славу Ловрића, а свечаности је претходило ломљење славског колача.

Награђени

Према речима директора Тошића, награђени ученици су Горица Видовић, Милоје Ђукановић, Ивана Бурмазовић, Ивана Васиљевић, Никола Лукић, Исидора Алимпић, Никола Павловић, Ана Богдановић и Марко Тошић, који је спречен да оде на екскурзију у Беч. Задужбина ће, каже директор, наћи начин да и њега награди.

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )