ЕКОЛОШКИ ПРОБЛЕМИ – У РЕКАМА ТЕШКИ МЕТАЛИ

ЕКОЛОШКИ ПРОБЛЕМИ – У РЕКАМА ТЕШКИ МЕТАЛИ

siva voda tece kostajnickom rekom i korenitom foto s.pajic

У реци Коренити потврђено је присуство тешких метала, доспелих у воду из јаловишта затвореног рудника “Столице”, али сем извештаја објављеног на званичном сајту Агенције за заштиту животне средине, других информација о решавању овог еколошког проблема нема. Градоначелник Лознице поново упутио апел надлежнима да хитно реагују

Резултати анализа, које је прошле недеље објавила Агенција за заштиту животне средине, показали су да је у неким узорцима узетим са више места из река Коренита, Јадар и Дрина повишено присуство тешких метала. Према речима Драгослава Добрића, члана Градског већа и руководиоца лозничког тима за заштиту животне средине од опасних материја, реч је о резултатима ванредног узимања узорака воде из река Коренита и Јадар, на потезу јаловишта бившег рудника антимона “Столице” у Крупњу, и реке Дрине на потезу некадашње фабрике “Вискоза” у Лозници. Ванредно испитивање обављено је 26. маја по захтеву водопривредног инспектора.

– Ми смо за резултате сазнали преко сајта, али остаје нејасно шта ће бити учињено да се реши овај проблем – каже Добрић.

Он објашњава да су два узорка узета у Костајнику, из реке Коренита, у Драгинцу из Јадра, око два километара узводно од улива реке Корените, а у селу Брадић такође из Јадра, око пет километара низводно од улива Корените. Узорак из Дрине узет је у Бањи Ковиљачи, око четири километра узводно од улива канала Трбушничке реке до које је доспео црни луг, и код граничног прелаза Трбушница.

– На основу резултата констатоване су високе вредности суспендованих материја, добијене су и високе вредности тешких метала (гвожђе, манган, цинк, бакар, арсен, хром), као и растворивих тешких метала антимона и арсена, а измерена је и повишена концентрација фенолног индекса. Пошто река Коренита није дефинисана Правилником о утврђивању водних тела површинских и подземних вода, како се наводи у извештају, ови резултати се не могу коментарисати, на основу Уредбе о граничним вредностима загађујућих материја у површинским и подземним водама и седименту и роковима за њихово достизање, и Уредбе о граничним вредностима приоритетних и приоритетних хазардних супстанци које загађују површинске воде и роковима за њихово достизање – објашњава Добрић.

На основу узорака узетих код Драгинца, резултати показују да концентрације тих супстанци нису прелазиле стандарде квалитета животне средине за површинске воде и максимално дозвољене концентрације прописане законском регулативом. Градска управа послала је дописе месним заједницама да прикупе податке о броју локалних бунара са којих мештани користе воду за пиће, али како ће проблем загађења бити решен, за сада није познато.

– Очекујемо од надлежних институција да ће нешто учинити и да ће нам помоћи. Ми чак и да покупимо све наслаге опасних материја, не знамо где бисмо их одложили. То је проблем који ће дуго бити решаван – каже Добрић.

АПЕЛ ГРАДОНАЧЕЛНИКА

Одмах пошто је Агенција објавила на свом сајту извештај о повећаној концентрацији штетних материја које су из јаловишта доспеле у реку Корениту, градоначелник Видоје Петровић је поново апеловао да надлежни предузму све мере да се заштити здравље становништва. Он је упутио дописе Институту за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут”, Институту за медицину рада и радиолошку заштиту, МУП-у – Сектору за ванредне ситуације, министарствима рударства и енергетике, здравља, пољопривреде и заштите животне средине, Агенцији за заштиту животне средине и Заводу за јавно здравље Мачванског управног округа.

С. Пајић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )