У КОСТАЈНИКУ – ЈАЛОВИШТЕ БРИНЕ МЕШТАНЕ

У КОСТАЈНИКУ – ЈАЛОВИШТЕ БРИНЕ МЕШТАНЕ

JALOVISTE KOSTAJNIK

Јаловина из рудника “Столице” данима истиче у реку Корениту, што брине мештане овог краја. Власници рудника објашњавају да је реч о води која из мочваре продире кроз јаловиште, али и да очекују формирање тима који ће одредити шта треба радити

Сива вода која тече коритом реке Коренита и даље брине мештане Костајника који тврде да из јаловишта угашеног рудника антимона “Столице” неконтролисано истиче отровна материја. Рашо Милосављевић, чија је кућа удаљена пар стотина метара од јаловишта, каже да мутна вода тече од половине прошлог месеца, када је крај захватило невреме, али да нико од званичника није дошао да им објасни кад ће то престати.

 – Дешавало се и пре, када су јаке кише, да потече сива вода, али оволико муља и песка никада није било. Мени је до половине дворишта стигао нанос песка и јаловине. Ево, куче се напило воде са реке и већ три дана се растаје с душом. Долазили су неки људи да узимају узорке, али после тога ништа – каже Милосављевић.

Мада су пре десетак дана радници РТ “Зајача”, у чијем надзору је и рудник у Столицама, уз помоћ колега из Бора успели да санирају последице клизишта које је покидало колектор крај јаловишта, вода из њега и даље тече.

– Са другог колектора, за који смо из пројектне документације рудника сазнали да постоји, неко је одавно поскидао цеви и ту се створила мочвара, коју смо ових дана открили. Та мочвара се додатно напунила водом, а муљ у њој смо покушали да измеримо штапом који је дуг три метра и нисмо успели да дохватимо дно. Не можемо да проценимо колика је дубина тог муља али претпостављамо да се вода из те мочваре процеђује кроз јаловину – објашњава Јасмина Милутиновић, директорка РТ “Зајача”.

Она каже да су од неких мештана сазнали да су цеви поскидали грађани који су себи градили канализациону мрежу па је све остало оштећено и без контроле.

– Тај поток слободне тече и направио је мочвару, која је ван јаловишта, али уз саму његову ивицу. Вода се сад цеди и ми не можемо да приђемо том извору да поставимо цеви. Инспектор рударства је био на терену и он покушава да у Министарству рударства формира тим који ће доћи да каже ко и шта треба да ради. Ми смо отворени за сарадњу и константно помажемо становницима да почисте наносе из њива и дворишта. Гледамо да санирамо што се може санирати. Евидентно је да је јаловиште натопљено водом, не од колектора који је покидан у клизишту и који смо поправили, већ од другог који је ко зна кад склоњен. Чињеница је да је ово последица елементарне непогоде и да се не може сврстати у било какву одговорност “Фармакома” у чијем власништву је рудник “Столице” – каже Милутиновићева и наглашава да у руднику антимона “Столице” од приватизације до данас ништа  није радило  и да последње три деценије на јаловиште ништа није одлагано.

С.Пајић.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )