НА ЛОКАЛНОЈ ПУТНОЈ МРЕЖИ И МОСТОВИМА – ШТЕТА 93 МИЛИОНА ДИНАРА

НА ЛОКАЛНОЈ ПУТНОЈ МРЕЖИ И МОСТОВИМА – ШТЕТА 93 МИЛИОНА ДИНАРА

DRAGINCU TREBA NOV MOST

Према проценама локалне самоуправе, штета на локалној путној мрежи и мостовима око 93 милиона динара. Стручњаци “Путева Србије” оценили да је штета и већа. Лозници за поправку оштећеног потребна помоћ државе

Недавне поплаве нанеле су велику штету локалној путној мрежи коју Град Лозница неће моћи у потпуности да санира без помоћи државе, каже Зоран Томић, директор ЈП “Град”. Према његовим речима, град је одмах приступио санацији путних праваца, најпре оних на којима је саобраћај био у прекиду, и  данас је на локалној путној мрежи, од око 550 километара, проходан сваки од њих, или барем алтернативни правац до одређених насеља.

На подручју Лознице оштећене су саобраћајнице које нису у надлежности локалне самоуправе, Лозница-Шабац, на делу од Јелава до Лешнице, Липнички Шор ка Текеришу, Лозница-Зајача, као и путни правац према Коренити, манастиру Троноши и Чокешини. То су путни правци о којима брине ЈП “Путеви Србије”, а такав је и  пут Бања Ковиљача-Гучево где је  ипак реаговала локална самоуправа како би деца из неколико војвођанских општина, која су била на рекреативној настави, могла да се врате кућама.

– Међу првим локалним самоуправама доставили смо ресорном министарству процену штете на локалној путној мрежи. Она је процењена на 33 милиона, а на мостовима којима ми управљамо причињена је штета од 60 милиона тако да је само на тим објектима,  према нашој прелиминарној процени, штета 93 милиона динара. У Лозници су биле стручне екипе ЈП “Путеви Србије”, по једна за путеве и мостове, према чијој оцени је штета још већа и такав извештај послаће надлежнима. Чујемо да општине надувавају висину штете док смо ми, мада смо међу градовима који су претрпели највећу штету, процену радили реално, па чак и испод тога – каже Томић додајући да још није добијен ни динар помоћи, а да ће само за радове на новом мосту у Драгинцу, према првим проценама, требати око 50 милиона динара.

Према његовим речима, држава мора помоћи Лозници јер град, када је у питању локална путна мрежа, не може сам да је оспособи у потпуности.

Т.М.С

Цео текст можете прочитати у штампаном издању или на www.novinarnica.net

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )