У МАЛОМ ЗВОРНИКУ – ТЕК НАМ  ПРЕДСТОЈИ ВЕЛИКИ ПОСАО

У МАЛОМ ЗВОРНИКУ – ТЕК НАМ ПРЕДСТОЈИ ВЕЛИКИ ПОСАО

3

Још се процењује штета од полава, али и од клизишта која су се појавила у свим селима малозворничке општине. Екипе локалне самоуправе су на терену и прикупљају податке.

– Наша мала и сиромашна општина је доживела праву катастрофу. Биће потребно много времена, новца и рада да се колико-толико санирају последице. Уништено је 68 кућа у Радаљу, Читлуку и Доњој Трешњици. Осамдесет мештана ових из ових насеља морали смо да евакуишемо. Један број је смештен код родбине, а остали у прихватилиште. Најтежа ситуација је у Доњој Трешњици која је данима била одсечена од света. Успели смо да и до овог насеља рашчистимо пут и јуче је успостављен аутобуски саобраћај. Велике штете је претрпео и Радаљ. Рашчистили смо пут и од среде до Радаљске бање саобраћа аутобус. Клизишта су се појавила на свим локалним путевима. Непрекидно радимо на њиховом рашчишћавању. Једном речју разорена нам је инфраструктура, али, на срећу, није било људских жртава. Нећемо моћи тако брзо да решимо проблем који је изазвало велико клизиште код пешачког моста. Последњу реч треба да дају стручњаци из ЈП “Путеви Србије” и ЦИП-а. Велики посао нас очекује у наредним месецима. Људи су остали без кућа, стоке, тек засејане њиве су уништене. Свима треба помоћи. Потребно нам је много грађевинског материјала, алата, горива, новца. Очекујемо помоћ државе у санирању последица и надам се да она неће изостати – каже Драган Богићевић, председник општине Мали Зворник.

Радови на алтернативном путном правцу од центра града до Доњег насеља завршени су јуче. То ће омогућити уредније снабдевање града.

Хуманитарна помоћ пристиже у Мали Зворник тако да хране и флаширане воде има довољно. Из Зајечара сваког дана стиже две хиљаде литара  нафте које је обезбедила ова локална сампоуправа. Потребе су много веће тако да су резерве горива минималне. Недостаје и сточна храна јер су залихе уништене.

Штаб за ванредне ситуације требао би сутра да размотри у којим школама је могуће организовати наставу, како би ђаци од понедељка кренули у школу.

В. Ст.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )