ГРАДОНАЧЕЛНИК ВИДОЈЕ ПЕТРОВИЋ – СТАЊЕ ШТО ПРЕ НОРМАЛИЗОВАТИ

ГРАДОНАЧЕЛНИК ВИДОЈЕ ПЕТРОВИЋ – СТАЊЕ ШТО ПРЕ НОРМАЛИЗОВАТИ

10

У лозничком крају било поплављено око пет хиљада домаћинстава са око 20 хиљада људи и око пет хиљада хектара пољопривредног земљишта. До сада је евидентирана 122 клизишта, две старије куће су срушене, а две су на ивици рушења

 

У лозничком крају је, према незваничним информацијама, поплављено око пет хиљада домаћинстава са око 20 хиљада људи, у једном тренутку је њих 15 хиљада било одсечено од света, око пет хиљада хектара пољопривредног земљишта,  евакуисано је и збринуто око стотину лица док је око 2.000 грађана било привремено смештено код родбине и пријатеља. Према речима градоначелника Видоја Петровића, најопаснији део остао је иза нас, а пред нама је оно најтеже, да се што је могуће пре изврши санација и асанација терена, и на томе већ интензивно радимо неколико дана.

– Према садашњим информацијама висина штете процењује се на 1,6 милијарди динара што је готово равно једном годишњем буџету града Лознице. Плашим се да ће износ бити већи јер су уништени путеви, мостови, велика оштећења су на кућама, прорадила су клизишта, покућство у поплављеним домаћинствима није за употребу. Имали смо поплаве незабележених размера, у првом налету је подивљала Штира имала незапамћени водостај, Јадар је достигао незапамћени ниво. У регулисаном делу Јадра рађен је насип према нивоу стогодишњих вода крајем осамдесетих година прошлог века,  пре четири године смо реконструисали насип и подигли смо га за метар. Овога пута је на реону Козјака, у непосредној близи моста у Горњем Добрићу Јадар надмашио тај ниво и кренуо да плави. Ствари су се вртоглавом брзином усложњавале, али је Градски штаб за ванредне ситуације од почетка тих дешавања укључио све своје ресурсе, људске и материјалне,  и успели смо колико је то могуће у оваквим ситуацијама да  заштитимо оно што је у тим тренуцима било највиталније и што је могло да се брани – рекао је Петровић прекјуче за ЛН.

Чим је то било могуће Лозница је почела обнављање путне мреже која је знатно оштећења на магистрали од Лешнице до Јелава, регионалних путева према Гучеву, Текеришу и Зајачи. Мост на Јадру у Драгинцу је  привремено оспособљен за пешаке, али ту се мора правити нови, док се очекује почетак поправке оштећеног  моста у Горњем Добрићу.   Школе раде од понедељка, успостављене су аутобуске линије и сви путеви су проходни. Упоредо је започета асанација терена,  а око 30 људи “Нашег дома” до среде је уклонило око 20 тона угинулих животиња.

– Од уторка две екипе од 20 људи Дома здравља и Опште болнице према инструкцијама Завода за заштиту јавног здравља “Шабац” раде дезинфекцију кућа, економских зграда, дворишта и осталог.   Формирано је пет радних тимова у којима је 30 људи  који евидентирају штету, како бисмо знали колико је, али и да бисмо могли о томе да обавестимо Владу. Имамо три екипе које излазе на терен по свакој пријави клизишта, а до сада је евидентирана 122 клизишта. Две нешто старије куће су срушене, а две су на ивици рушења. Наредних дана на нивоу Штаба и градске управе  размотрићемо одлуку да уведемо и јавне радове како бисмо старачким домаћинствима помогли да што пре санирају последице ових поплава јер за тим има потребе. Тражили смо и одобрење да се убрза поступак за запрашивање комараца. Наш циљ је да се што пре стање нормализује и зато су укључени сви ресурси града, а сада да се најпре терен санира и елиминише могућност појаве неких зараза и болести – каже он.

Петровић каже да је  потребна конзервирана храна, средства за личну хигијену, нафта, чизме, и изнад свега сушилице за исушивање просторија од влаге, пумпе, грађевински материјал, сточна храна. Биће потребна и помоћ у обнови сточног фонда као и у семену како би се бар део пољопривредног земљишта пресејео и делимично ублажиле штете.

– Помоћ је потребна и без интервенције владе, државе као и међународне заједнице према Србији јако тешко ћемо се са овим изборити.  Морам да истакнем са поносом да су и поред свих тешкоћа са којима се Лозница суочавала, хуманост њених грађана и овога пута се видела на делу. Многи Лозничани су се организовали, а град је учествовао у томе и дао подршку за прикупљање и слање помоћи у Крупањ. ДИС је упутио помоћ Лозници вредну 500.000 динара и 200.000 Крупњу, а наши волонтери су је спаковали. И поред сопствених мука помогли смо колико можемо комшијама у Крупњу – каже Петровић.

 

Помоћ

 

У лознички крај стиже хуманитарна помоћ из многих крајева Србије и многи се укључују, али то ни изблиза није довољно.

– Помоћ се дели и имамо доста наших младих волонтера чији је рад за сваку похвалу. Имамо формиран тим од шест људи  представника СНС, СПС и УРС-а који су задужени за пријем, расподелу и дистрибуцију хуманитарне помоћи. Они о томе одлучују према утврђеном правилнику и критеријумима. Представници МЗ, председник, његов заменик и најмање један члан Градског већа дужни су да доставе спискове најугроженијих и њима се записнички предаје хуманитарна помоћ. Они је, према списку, односе угроженима, а сваки члан домаћинства који је прими потписаће потврду, на којој је све пописано, и стави број личне карте. Циљ је да најугроженији добију помоћ, да се дели на прави начин и да не дође до било каквих неправилности  – каже градоначелник.

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )