АЗИЛАНТИ У КРУПЊУ – ДОШЛИ ДА ПОМОГНУ

АЗИЛАНТИ У КРУПЊУ – ДОШЛИ ДА ПОМОГНУ

4

Мештанима Крупња прошлог уторка у чишћењу дворишта, подрума и кућа од наноса песка, блата и муља помагали су и тражиоци азила смештени у Бањи Ковиљачи. Заједно са житељима насеља Жарковача они су ударнички радили, спремни да овде остану колико год затреба. 

– Они су на телевизији видели шта се дешава и сами се јавили да помогну. Очистили су прво Улицу Народног фронта у Ковиљачи, која води до Центра, а онда је њих 50 желело да оде у Шабац, али је то било немогуће због прекида веза. Чим су нас обавестили да овде можемо да помогнемо, купили смо алат, спремили суве оброке, и 35 тражилаца азила дошло је у Крупањ. Они помажу мештанима поред речице Змајевац и спремни су да долазе докле буде потребе – рекао нам је међу наслагама блата управник Центра за азил Роберта Лесмајстера.

Азиланти из Алжира, Сирије, Сенегала, Судана, Туниса, Нигера, Конга и Авганистана, са мештанима су  сложно пунили зидарска колица блатом и песком и избацивали их из дворишта.

– Желим да помогнем овом народу колико год могу. Тешко је гледати шта су ови људи преживели – каже Таеб из Судана док вади песак из једног дворишта.

Исака је из Нигера и каже да су његову земљу често погађале несреће  зато разуме и дубоко осећа патњу  ових људи.

– У мом срцу је велика подршка овим људима. Ако треба, долазићу овде сваки дан  – каже и хита да испразни још једна колица блата.

Лук је из Конга. Каже  да је оно што су гледали долазећи довде и у самом Крупњу заиста страшно и да му је драго што може да учини макар нешто.

Мештанин Горан Грујичић, из краја који није много погођен поплавом, дошао је да помогне суграђанима.

– Свака част овим људима, који мада су издалека, раде са нама. Пуно ми је срце када сам их видео. Добро радимо и одлично се слажемо.  Помоћ је добродошла и много нам значи – каже док ради са азилантима.

Рађевци и млади људи, углавном из Африке, заједно су уклањали трагове несреће која их је ујединила у варошици за коју азиланти до сада нису ни знали да постоји.  Азиланти су у Крупњу радили и прекјуче.

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )