ЛОЗНИЦА ОСТАЛА САМА

Према речима градоначелника Видоја Петровића, због стања у другим деловима земље синоћ су са подручја Лознице повучени припадници војске и жандармерије. У Лозници је остало шест војника, укључујући официра и возача, и један чамац.

– Све је на Градском штабу за ванредне ситуације и 23 ватрогасца ватрогасне јединице из Лознице. Имамо око 30 људи на терену, међу којима их је 15 у пет патрола које обилазе сва места која су посебно угрожена од Драгинца, Великог Села, Брњца, Брадића, Цикота, Горњег и Доњег Добрића, Козјака, Липничког Шора, Јелава, Страже, Лешнице и Новог Села, укључујући делове приградских насеља према Воћњаку, Бањи Ковиљачи, односно Бањи Бадањи и другим угроженим деловима. Покушавамо да доставимо оно што је најнеопходније, храну. Чизме и осталу опрему, и да пружимо помоћ у пребацивању до лекара – рекао је Петровић.

Градски штаб за ванредне ситуације синоћ је наложио лозничкој ”Електродистрибуцији” да обиђе комплетну линију далековода у десетак места, односно њихових делова, који још увек немају струју.

Подручна јединица ”Телекома” задужена је да предузме мере за успостављање комуникација јер се до појединих насеља још увек само чамцима може, а то су делови Козјака, Горњег и Доњег Добрића, између Дрине и магистралног пута у сливу Липничког Шора, према Јелаву и Лешници.

Хигијенско-епидемиолошка служба Дома здравља ће, како се буду стварали услови, излазити на терен да би се спречило избијање зараза.

Посебна екипа ради на прикупљању и расподели хуманитарне помоћи. Трговински ланац ДИС доставио је помоћ у вредности од пола милиона динара за Лозницу и 200 хиљада за Крупањ и њу добровољци из Канцеларије за младе препакују.

Данас ће бити одржан састанак са председницима поплављених месних заједница пошто са многима није био могућ контакт претходних дана.

– На подручју града Лознице поплавама је угрожено 20.000 грађана у пет хиљада домаћинстава, а поплављено је 2.000 хектара пољопривредног земљишта. Евакуисано је и збринуто око стотину лица међу којима су била и деца, труднице, стари и непокретни. Представници ЈП ”Град”, саобраћајне инспекције и саобраћајне полиције на терену су како би утврдила сва оштећена места која могу угрозити безбедност саобраћаја и да би биле предузето колико је могуће у овом тренутку – изјавио је данас градоначелник Видоје Петровић.

Он је потврдио да је вода за пиће исправна и да су контроле исправности појачане. Рејон Драгинца водом се снабдева помоћу цистерне, а настоји се да се на исти начин обезбеди и снабдевање водом  других поплављених места, која се не снабдевају из водовода.

Републичкој дирекцији за путеве упућена је информација о стању на магистралним и регионалним путевима на подручју града Лознице и затражена је помоћ у санирању оштећења.

– Чинимо све у оквиру наших могућности да санирамо мрежу локалних путева јер је то основа да некоме помогнемо. Сустиже нас појава клизишта која ће, бојим се, имати велике размере. Немогуће је предвидети када ћемо моћи да санирамо клизишта која су се појавила, по добијању информација одмах упућујемо људе и стално их имамо на терену. Покушавамо да утврдимо шта можемо својим снагама, а о ономе што не можемо обавештавамо Владу Србије и Републички штаб, али разумемо да ни њима није лако јер је тешко стање у целој земљи. Без помоћи државе не можемо ништа ни у вези са мостовима у Драгинцу, који је готово уништен, и на путу Липнички Шор-Текериш – каже градоначелник.

Петровић је изразио солидарност са пострадалим деловима земље, а посебно са грађанима који су изгубили најмилије и каже да је комби градске управе од синоћ ангажован на превозу суграђана  у правцу Крупња.

– Имамо обзира према суседним општинама пошто су и они били одсечени као што смо били и ми и пошто је и њима изостала помоћ као што ни нама није била адекватна. И даље ћемо неке снаге и средства усмеравати тамо, колико буде било могуће, али остали смо сами и пре свега морамо се окренути санирању последица катастрофалне поплаве овде – каже градоначелник.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )