НЕДАЋЕ У ДРАГИНЦУ

НЕДАЋЕ У ДРАГИНЦУ

sajt

Незапамћена поплава у Драгинцу оковала је многа домаћинства, а у неким кућама су остале целе породице.

– Више од метар је ушло у кућу а под водом су и све помоћне зграде. Подигао сам намештај и ако настави да расте водостај за 30 центиметара ће и то поплавити. Пошто не могу да боравим у кући прешао сам код рођака. Имам 42 године и не памтим да је икад овако било, а старији људи кажу да је после 1932. ово први пут да је преплављен ваљевски пут –  каже Владимир Павловић из Цикота.

Он сматра да се све ово дешава зато што корито Јадра није регулисано у овом делу и да сваке године трпе штету од недаћа. На Карлагану је од среде на тавану штале остао затворен Славко Грујичић (81) и не може да изађе на безбедно. Како је довикнуо, сламом се загрејао, али се нада да ће неко доћи да га избави. Унук имењак са комшијама је покушао да приђе штали, али на половини дворишта је застао и даље није могао трактором.

– Проклизала је ламела јер је вода преко једног метра. Звали смо спасиоце синоћ у 23 сата и још их чекамо. Ваљда ће доћи пре мрака – каже млађи Грујичић.

У кући до њихове остала је заробљена и породица Вукашиновић са троје деце, али су због безбедности сви отишли на спрат. Како су потврдили сви су добро и за сада имају хране и воде.

У Јелаву је под водом и месно гробље, а неколико породица евакуисано је помоћу багера. Критично је око подне било и у приобаљу Дрине, а у насељу Брањево већ су поплављене викендице и куће.

– Извукли смо јагњад и овце да се не подаве. Отераћемо их код пријатеа – кажу житељи крај заобилазног пута.

Директор лозничког “Водовода” Јован Маловић потврдио је да је вода за пиће исправна и да за сада нема бојазни од потапања базена са којих се снабдева град.

– Два бунара смо искључили ради предострожности, а у случају да вода приђе бунарима све ћемо их одмах затворити тако да неисправна вода не може доћи до потрошача – каже Јован Маловић.

С. Пајићsaaajt

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )