ЈАЧА ВОДЕНИ ТАЛАС НА ЈАДРУ – КРИТИЧНО ПРЕД ЗОРУ

sajt sapasiooooci

Према информацијама Градског штаба за ванредне ситуације који је трећи пут заседао вечерас у 21 час водостај реке Јадар је у порасту и на територији града Лознице. Водени талас јачег интензитета из подручја Осечине очекује се око три сата иза поноћи. На заседању Градског штаба, којем су поред припадника Сектора за ванредне ситуације Републике Србије, Мачванског округа и “Србијавода” присуствовали и председници савета месних заједница од Горњег Добрића до Јелава, указано је на потребу веће будности а уколико се ситуација погорша и на евакуацију становништва из угроженог подручја. Ватрогасно спасилачке јединице биће у приправности дуж речног корита и у сталној комуникацији са грађанима и  Градским штабом посредством два телефонска броја 879-293 и 879-294. На озбиљност ситуације упућује чињеница да се у касним вечерњим сатима санира пробијени  део насипа  на једном делу месне заједнице Козјак и да је најављен долазак још једног вода жандармерије.

У току дана највише проблема задали су краћи водотокови. Река Штира била је критична на потезу од Електроподриња до железничког моста, повремено у току дана, и у месним заједницама Пасковац, Воћњак и Плоча, Болнички поток  задаје главобољу у Клупцима где је тридесетак домаћинстава поплављено и вода продрла у куће. Евакуисано је 28 грађана, међу њима је било двадесеторо деце. Један инвалид је смештен у болницу, остали су збринути у Спортски центар, где је преко ресторана Нашег дома омогућена њихова исхрана. У Доњој Бадањи  изливала се  река Церница, а због Лешничке реке у прекиду је био регионални пут Липнички Шор – Текериш.

Градски штаб за ванредне ситуације саопштава да није било настрадалих људи у поплави али да јесте било угинућа стоке. И даље има угрожених домаћинстава, али и оних, из ранијих година регистрованих проблема када неки грађани не желе да се евакуишу.

Према проценама стручњака из Србија вода јачи водени талас окекује се на реци Јадар, око три сата иза поноћи. Свих пет оперативних тимова Градског штаба  за варедне ситуације су мобилни како налаже одлука о ванредној ситуацији.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )