У ЉУБОВИЈИ СУТРА “ГАСТРО ФЕСТИВАЛ” – НЕОДОЉИВИ УКУСИ АЗБУКОВИЦЕ

У ЉУБОВИЈИ СУТРА “ГАСТРО ФЕСТИВАЛ” – НЕОДОЉИВИ УКУСИ АЗБУКОВИЦЕ

gastro - foto Turisticka organizacija LjubovijeДруга по величини манифестација у Азбуковици – Међународни гастро фестивал биће одржана сутра у Љубовији, а очекује се велики број учесника и посетилаца који ће имати прилику и да уживају у богатом програму

Када се помоћним тереном ФК Дрина у Љубовији сутра у подне разлегне музика, уз наступ КУД “Азбуковица” и малишана из предшколске установе “Полетарац”, почеће 7. “Гастро фестивал”. Туристичка организација Љубовије организује манифестацију која окупља кулинарске уметнике тако да је извесно и најукуснија у целом Подрињу. Настала је како би се промовисала азбуковачка кухиња, етно-трпеза и специјалитети љубовијског краја, а како је међународног карактера, долазе учесници и посетиоци из Србије и изван њених граница.

– Гастро фестивал има велики значај за промоцију Азбуковице и за туристички развој у нашој општини. Азбуковачка кухиња велики је туристички и привредни потенцијал  који није довољно искоришћен.  Учесници и посетиоци ће се упознати не само са нашом кухињом, већ и са кулинарским специјалитетима, обичајима и традицијом учесника из других крајева. Манифестација је међународног карактера, пријаве стижу и данас тако да очекујемо још више посетилаца и учесника – каже Маријана Петаковић, директорка ТОЉ.

“Гастро фестивал” такмичарског је карактера па ће се учесници надметати у припреми рибље чорбе, етно-трпези, модерној кухињи, карвингу, пекарству и посластичарству, а сутра ће се по други пут приредити и такмичење за најбржег кувара фестивала у сецкању црног лука. Одлуку о најбољима донеће професори Високе хотелијерске школе из Београда који имају лиценце за суђење на оваквим такмичењима.

Друга по величини манифестација у Азбуковици одржава се сваке године друге суботе маја, а поред кулинарског надметања посетиоци могу уживати и у богатом културно-забавном програму. Сутра ће бити одржано и такмичење у шаху и гастро олимпијада – петобој под покровитељством Спортског савеза општине Љубовија.

– За ову манифестацију приређујемо “гастро олимпијаду” у популарним надметањима попут надвлачења конопца, бацања камена с рамена, обарање руке, трка у џаковима и скок удаљ, а ШК Дрина организоваће симултанку за младе и брзопотезно првенство Љубовије – кажу шахиста Предраг Срећковић и Небојша Васић, председник Спортског савеза Љубовије

 Пред проглашење победника у шест поподне са пригодним програмом наступиће и волонтери Љубовијских онлајн новина. У осам сати седми “Гастро фестивал “завршиће се концертом београдског “Парти бенда”.

Туристичка организација Љубовије позвала је све који желе да се опусте и уживају у програму фестивала да сутра посете центар Азбуковице и препусте се мирисима и укусима јела која ће зготовити мајстори кулинарског умећа.

Н. Т.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )