ПОПЛАВЕ У ЈАДРУ – ХИЉАДУ ХЕКТАРА ПОД ВОДОМ

ПОПЛАВЕ У ЈАДРУ – ХИЉАДУ ХЕКТАРА ПОД ВОДОМ

poplavljeno igraliste u dragincuПоплаве у јадарском крају поново су нанеле велике штете на њивама, усеве је по трећи пут однела вода а најкритичније било је у горњем и средњем току Јадра. Врх поплавног таласа у Брадићу достигнут је у понедељак око подне, где је река поплавила и главни пут

Током протеклог викенда у лозничком крају за 48 сати пало је близу 70 литара кише по метру квадратном што је условило поновно изливање Јадра, али и других река, потока и канала на територији града. Најдраматичније било је у горњем и средњем току Јадра, а под водом се нашло најмање хиљаду хектара обрадивих површина од Драгинца до Јелава. Како је потврдио Јанко Алексић, руководилац тима за одбрану од поплава и члан Градског штаба за ванредне ситуације, вода се прелила и преко више локалних саобраћајница, али сем штете на њивама, озбиљнијих проблема по становништво није било.

– Излиле су се готово све мање реке, Жеравија, Криваја, Лешница, а саобраћај је био накратко у прекиду у понедељак код моста у Брадићу, где је Јадар и ранијих година излазио из корита. Били смо непрекидно на терену и пратили смо стање, а у помоћ су нам стигла и 24 члана ватрогасне бригаде Министарства унутрашњих послова, Сектора за ванредне ситуације, са седам спасилачких чамаца. Свесрдну помоћ пружила је и лозничка ватрогасно спасилачка јединица, која је непрекидно била на најкритичнијим местима, спремна да притекне у помоћ мештанима до чијих је дворишта и помоћних објеката стигла вода – каже Алексић.

До изливања воде на пут дошло је и у Јошеви па је саобраћај на тој деоници био успорен, а највеће проблеме изазивале су мање речице и набујали потоци, чак и у самом граду код ОШ “Вук Караџић”.

– Ових дана са људима из Одељења за привреду обићи ћемо терене а инжењери пољопривредне струке процениће колика је штета нанета. Записник ћемо упутити надлежном министарству и надамо се да ће у блиској будућности бити одвојено нешто пара за помоћ онима који су претрпели штету од поплаве. Иначе, врх поплавног таласа у Брадићу био је у понедељак око подне а потом је вода стагнирала и почела да се повлачи у корито реке. У уређеном делу корита није било никаквих проблема и у Јелаву није било потешкоћа. Сектор за ванредне ситуације обезбедио је и 400 метара мобилне бране, која се користи у оваквим ситуацијама, били смо спремни да заштитимо домаћинства, али, на срећу, није било потребе за постављањем те бране. И поред свих срећних околности, пошто памтимо и знатно веће поплаве, штете су велике на њивама које су, углавном, биле под пшеницом и, мањим делом, под кукурузом јер су неки због лепог времена у протеклом периоду поранили са сетвом. Ово је трећи или четврти пут у овој години да Јадар наноси штету у Брадићу, али против природе се не може борити – додаје Алексић.

ПОЈАВИЛА СЕ И КЛИЗИШТА

Јадар се излио и у крупањској општини. Под водом су биле њиве у Завлаци и Доњој Брезовици.

– Поплављена су поља која су под водом била и пре петнаестак дана. Када се вода повуче, пољопривредници ће морати поново да засеју њиве на том подручју. У Доњој Цветуљи се појавило клизиште, али објекти нису угрожени. Неколико мањих клизишта појавило се и на некатегорисаним путевима, а саобраћај на тим путним правцима није у прекиду – каже Златомир Деспотовић, директор ЈП “Пут” из Крупња.

Проблема је било и у Азбуковици, а на деоници пута Мали Зворник – Љубовија, код места Велика Река у недељу је био поплављен коловоз. Дубина воде на путу била је 40 ценитметара па се саобраћај одвијао алтернативним правцем.

С.Пајић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )