ТРИ ГОДИНЕ МУЗЕЈА ЈЕЗИКА И ПИСМА – ЗНАЧАЈ НЕМАТЕРИЈАЛНОГ НАСЛЕЂА

ТРИ ГОДИНЕ МУЗЕЈА ЈЕЗИКА И ПИСМА – ЗНАЧАЈ НЕМАТЕРИЈАЛНОГ НАСЛЕЂА

MUZEJ JEZIKA 1

Трећу годину постојања Музеј језика и писма у Тршићу обележава низом програма, а први су приређени прошлог викенда. Указујући на вредност нематеријалног наслеђа, лознички Центар за културу организовао је изложбе калиграфије, наивног сликарства, као и музички програм гуслара и колаж у којем је представљен ерски хумор, као један од елемената са листе нематеријалног културног наслеђа Србије

Протеклог викенда Музеј језика и писма у Тршићу обележио је три године рада. Тим поводом приређен је дводневни програм “Језик у (не)материјалном културном наслеђу”, којим су представљене занимљиве изложбе неких од елемената који се налазе на Националној листи нематеријалног културног наслеђа. У петак је у калиграфској радионици приказана изложба калиграфија Марије Рњак под називом “Брзалице”, док је у дворишту Музеја постављена изложба “Вукове загонетке – одгонетке” Елде Станковић.

Њихови радови настали су прошле године у оквиру летње уметничке школе Универзитета уметности у Београду, а представљају усмено стваралаштво које је записано, а затим уметнички приказано.

– Музеј језика и писма је најмлађа установа која је у Тршићу отворена са циљем да се редефинише ово знаменито место и да се стави акценат на језик, на нематеријално наслеђе  и на све оно што традиција Вукове реформе језика може да понуди младим, савременим истраживачима и уметницима. Ове две изложбе на најбољи начин приказују једну од димензија које Музеј, наш језик и традиција, нуде младима у домену нематеријалног, у домену језика и ликовног изражавања. Ауторке су успеле да изнесу оно што смо осмишљавали као део садржаја који може да понуди Музеј језика и писма, али ово нису једине активности у њему. Ту су и наше путујуће изложбе о развоју српског језика и писма. Једну смо управо послали за Беч, на немачком језику, а преговарамо да у Риму, у оквиру наше амбасаде отворимо исту изложбу на италијанском језику. У Халеу, за “Ноћ науке”, такође гостује наша изложба – казала је Дајана Ђедовић, директорка лозничког Центра за културу најављујући за 9. мај представљање и компакт-диска насталог у оквиру радионице “Вук и звук”, која траје колико и музеј.

Ана Чугуровић, као домаћин Музеја језика и писма, подсетила је и на обележавање 200 година од објављивања Вукове “Писменице” и његове “Пјеснарице”, као и на 150 година од смрти Вука Стефановића Караџића, док је ауторка изложбе “Брзалице” Марија Рњак истакла да је материјал за њену изложбу настајао у природи, у аутентичном амбијенту.

– Серија “Брзалице” су радови изведени у оквиру истраживачког пројекта “Писмо”, у различитим калиграфским техникама и ћириличним рукописима, на основу претходно одабраних народних брзалица које је прикупио Вук Стефановић Караџић. Дела су настала непосредно и спонтано, у директном додиру са местом, доводећи у везу природу, вештину калиграфије и мисао народа – каже Рњакова.

С.  Пајић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )