ДРЖАВНА ЦЕРЕМОНИЈА У ЧОКЕШИНИ – 210 ГОДИНА ОД ЈУНАЧКОГ БОЈА

Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије организовао је у понедељак 28. априла државну церемонију полагања венаца и одавања почасти поводом 210 година боја на Чокешини. У порти манастира, крај споменика палим јунацима које су предводила браћа Недић, литургију је служио владика Лаврентије са свештенством Епархије шабачке, а венце су положили изасланик председника Републике Србије, бригадни генерал Васо Гујић, начелник војног кабинета председника, представници Министарства одбране, града Лознице и удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

– Лозница је подручје на којем нису живели само вредни, радни и умни људи, него и ратници ношени историјским потребама и историјском жељом српског народа за слободом. Многи су положили животе за слободу коју данас уживамо. Следе нам обележавања и церемоније поводом Великог рата а историја је опет била немилосрдна према нама јер смо имали  велике битке на Церу, Гучеву и Мачковом камену, али и прву победу српске војске над аустроугарским окупатором – казао је Јован Тодоровић председник Скупштине Лознице, поручујући да ће у јадарском крају и убудуће са пијететом бити одавана пошта онима који су имали храбрости да се у борби за слободу жртвују и дају своје животе.

Државној церемонији присуствовала је Гарда Војске Србије и Војни оркестар, а пригодан програм извели су драмски уметници из Београд Лепомир Ивковић и Срђан Карановић, уз музичку пратњу хора “Еквилибријум”, под управом Олге Милићевић.

Бој на Чокешини вођен је 28. априла 1804. године између српске и турске војске у којем је учествовало и погинуло свих 303 устаника. Списак имена свих погинулих устаника, који је саставио свештеник Василије Поповић, изложен је у сталној поставци Војног музеја на Калемегдану у Београду. Над костима српских јунака, које су са брда Џајевца пренете у порту манастира Чокешина, подигнут је споменик.

С.Пајић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )