СКУПШТИНА ГРАДА – БРЖЕ ДО ГРАЂЕВИНСКИХ ДОЗВОЛА

СКУПШТИНА ГРАДА – БРЖЕ ДО ГРАЂЕВИНСКИХ ДОЗВОЛА

skupstina april 2014

После паузе од два и по месеца лознички парламент заседао три дана, одборници усвојили План генералне регулације Града, а највише времена су потрошили на извештаје о прошлогодишњем раду осамнаест јавних предузећа и установа. О раду ЈП“Град“ расправљало се четири сата

Да ће седница Скупштине трајати више од једног дана указивао је не само обиман дневни ред већ и сам почетак заседања. Бурну расправу изавао је предлог за допуну дневног реда који је поднео Мирослав Радуловић, одборник коалиције СПС, СДПС, ГГ, тражећи информацију о разлозима због којих је локална самоуправа одустала од куповине аутобуске станице у Лозници која је у марту била на лицитацији. Расправа је трајала иако је Јован Тодоровић, председник Скупштине, изричито рекао да о предлозима за допуну нема расправе већ само изјашњавања, а да ће одборници и јавност о томе добити одговор на крају заседања. Интересантно је да је приликом гласања за ову допуну дневног реда гласао 21 одборник, против је било 29 а четворо уздржано, међу њима и Жељко Дишић шеф одборничке групе СПС.

После бурне расправе у којој је већина одборника упућивала примедбе на непоштовање пословника због кашњења у достављању скупштинског материјала, усвојен је План генералне регулације града. С обзиром на то да се ради о веома важном акту, поједини одборници власти и опозиције, упућивали су замерке да је материјал који им је достављен непотпун напомињући да су поред шефова одборничких група и сви одборници морали да добију дискове на којем се налазе све потребе информације о Плану генералне регулације града.

Према речима Милице Павловић, начелнице Одељења за планирање и изградњу, план којим је обухваћено 4.100 хектара, садржи све критеријуме који су неопходни да би се грађевинске дозволе могле издавати инвеститорима па је сада та процедура у великој  мери олакшана и поједностављена. Како је рекла, стручна комисија је разматрала све примедбе које су поднете, неке од њих су усвојене а неке нису јер се не уклапају у законску процедуру или из неких других разлога.

Сава Бабић, директор ЈП “Урбоплан“ је, како је рекао, очекивао да ће на План генералне регулације бити упућено више примедаба а не само 43, с обзиром на то да их је 2005. године било више од сто. Он је истакао да су у плану остале спорне три локације, део испод лозничке цркве, поред гимназије и градског гробља, јер је на тим просторима власницима забрањена градња а на другој страни град мора да изнађе средстава како би се ови проблеми решили на најбољи начин. Такође, на простору касарне у Клупцима од надлежних из Војске Србије добијена је дозвола да се на овом месту планира изградња стамбено-комерцијалних објеката.

Видоје Петровић, градоначелник Лознице, одговарајући на питање зашто касни доношење овог Плана, истакао је да је у питању врло сложен посао у чијој изради има много учесника. Процедура планске документације је законом утврђена, а кашњење и непоштовање рока за усвајање није због пропуста локалне самоуправе, већ због става ресорног министарства, најпре оног у влади Мирка Цветковића, а потом и министарства у још актуелној влади, којој је требало више од годину дана да би дала сагласност. Говорећи о власницима земљишта које се налази у заштићеним зонама па им је онемогућено да њима располажу, Петровић је рекао да ће се и њихов проблем решити у наредном периоду.

– Ми смо о томе разговарали и на Градском већу и на састанцима са коалиционим партнерима и заузели смо став да се у буџету планирају средства како би те власнике обештетили – рекао је он.

В. Мићић

Цео текст можете прочитати у штампаном издању или на www.novinarnica.net

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )