ИЗЛОЖБА АЗИЛАНТСКИХ РАДОВА – ДАЛЕКИ СВЕТ У ГИМНАЗИЈИ

DAleko od domovine

Успомене из далеке домовине, страхове и наде тражилаца азила пренели су посетиоцима њихови радови изложени у Гимназији

Креативна радионица ученика Гимназије “Вук Караџић” у сарадњи са београдским Центром за заштиту и помоћ тражиоцима азила (ЦЗА) и уз подршку школског парламента и Парламентарне уније лозничких средњошколаца, приредила је прошлог петка изложбу радова тражилаца азила “Далеки свет у нашем граду”. У центрима за азил у Србији ЦЗА организује разне радионице на којима настају радови који одражавају осећања људи принуђених да напусте родну земљу. Њихови цртежи, фигурине, украси и други предмети јасно показују лепе успомене из далеке домовине, или страхове који их муче, али и очекивања од будућности и наду у бољи и мирнији живот.

– Представљање различитих култура и обичаја основа су за успостављање контакта између локалног становништва и тражилаца азила јер, иначе, постоји много непознаница па и предрасуда. Стога у центрима за азил, поред пружања правне и психосоцијалне помоћи, тежимо успостављању мултикултуралног дијалога – каже Јована Винчић, педагог у ЦЗА.

Изложби је присуствовало и неколико тражилаца азила из Алжира који бораве у Центру у Бањи Ковиљачи, а који су отаџбину напустили претежно због политичких разлога.

– Први пут сам пре осам година дошао у Француску, али су ме убрзо депортовали. Сада сам успео стићи до Мађарске, али су ме вратили овамо. У Алжиру је напето и тешко па желим отићи тамо где ће ми бити боље, а у Француској ми је породица и само желим поново видети и загрлити сина – прича Али (30).

Његов земљак Хасан (28) каже да је задовољан у Србији и да би волео да остане, ако то буде било могуће.

– Слично је као код куће, понекад добро, понекад тешко, допадају ми се земља и људи, сви желе да разговарају и не праве никакве проблеме, а новац се исто зове. Пресрећан сам што ми се указала прилика да упознам младе Лозничане и да се дружимо на овој изложби – каже овај насмешени Алжирац чија је породица остала у домовини.

Председник ПУЛС-а, гимназијалац Горан Сандић каже да је битно упознати људе који су нам силом прилика постали комшије и радити на побољшању става према њима јер је управо свест оно што нас понекад кочи и прави проблеме.

У Србији су тренутно најчешћи тражиоци азила из Сирије, а у Центру у Ковиљачи заузимају око 60 одсто места. Према речима Роберта Лесмајстера, управника бањског Центра за азил, тамо тренутно борави 86 тражилаца азила и мало више их одлази него што их пристиже. Ван Центра месецима нема азиланата са одговарајућом документацијом, а без ње их има десетак и углавном су на пропутовању.

Н. Т.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )