ИНФОРМАЦИЈА О (НЕ)КУПОВИНИ АУТОБУСКЕ СТАНИЦЕ – НЕМОГУЋА МИСИЈА?

ИНФОРМАЦИЈА О (НЕ)КУПОВИНИ АУТОБУСКЕ СТАНИЦЕ – НЕМОГУЋА МИСИЈА?

autobuska

Иако већином гласова одборника информација о продаји аутобуске станице није уврштена у дневни ред, другог дана заседања они су ипак упознати са разлозима збок којих локална самоуправа није учествовала на заказаној лицитацији. Како је речено, разлози су процедуралне и финансијске природе

Локална самоуправа је својевремно најављивала куповину зграде аутобуске станице у Лозници како би се сачувала основна делатност – превоз путника. Озбиљност своје намере град је потврдио и планирањем 50 милиона динара у овогодишњем буџету за ту намену. Очекивало се да почетна цена неће бити виша од тог износа, али и да прва јавна лицитација неће бити успешна и да ће за другу бити одређена нижа. Зашто је Град у међувремену одустао од куповине, другог дана заседања одборника, објаснио је Јован Тодоровића, председника Скупштине града.

– Када је добијена информација да је стечајни управник расписао конкурс о продаји станице и да је одредио почетну цену од 68,6 милиона динара, одржали смо састанак. Отворило се неколико проблема, процедуралне и финансијске природе. Наиме, овде се не примењује Закон о јавним набавкама већ Закон о јавној својини по коме све одлуке у вези са прибављањем непокретности доноси Скупштина града. Прву седницу Скупштине у овој години одржали смо 29. јануара и тог дана су расписани републички парламентарни избори,  те се стога, по мом уверењу, није могло приступити свим процедуралним радњама које су битне да би се обезбедила законитост поступка. Требало је да се уради елаборат о економској оправданости прибављања непокретности и да у складу са Зконом о јавним набавкама распишемо конкурс за његову израду. Такође било је неопходно и мишљење јавног правобраниоца пре него што би одлука дошла пред одборнике. Покушали смо да направимо рачуницу како бисмо видели има ли смисла ова куповина и показало се да би при оптималним условима било могуће остварити минимални профит, односно бити на позитивној  нули у пословању – рекао је Тодоровић.

Локална самоуправа ангажовала је ЈП „Урбоплан“ да утврди у каквом је стању аутобуска станица, а њихова процена је показала да је за санацију зграде потребно обезбедити још 15 милиона динара, а за уређење простора око станице око пет милиона динара, а ту је и депозит од 27,8 милиона динара.

Према речима Видоја Петровића, градоначелника Лознице, процедура, која мора да се испоштује локалну самоуправу ставља у неповољан положај у односу на приватне предузетнике.

– Лично сам заказао састанак чији је циљ био да добијемо све информације и да видимо како да обезбедимо средства која недостају, за почетак 19 милиона динара. Тај износ се са становишта буџета могао обезбедити из буџетске резерве, питање је где би се то завршило. Да бисмо предупредили све правне зачкољице, договорили смо се да Тома Арнаутовић, члан Градског већа задужен за привреду, који је све време у контакту са Агенцијом за приватизацију, прати ситуацију како бисмо добили информацију да ли има заинтересованих за куповину аутобуске станице. Уколико се то деси договор је био да руководство града или Градско веће одржи састанак са потенцијалним купцем и да са њим разговара о одустајању од куповине.  Намера је била да се део око аутобуске станице уреди заједно са  Улицом Светог Саве, а да пословни простор који постоји у згради станице у будућности послужи као мала подршка предузетницима који би на неко време добили локале под повољним условима. Др Јездимира Вучетића смо обавезали  да буде на вези са Министарством финансија и Управом за јавне набавке како бисмо отклонили неке правне недоречености и нејасноће.

Петровић је рекао да је постојао и договор да Градско веће, уколико би се испоставило да постоје заинтересована лица, донесе одлуку о употреби буџетске резерве иако би она била правно неутемељена без одлуке градског парламента.

– Ми смо тада свесно прихватили да будемо десетак дана можда чак и правно неусклађени јер би се одмах после избора одржала седница Скупштине града која би покрила спорну одлуку. Договорили смо се и да на лицитацију иду Томислав Арнаутовића и још два представника Града. То је сва истина. Мене нико није обавестио да постоји заинтересовани купац, а моја прва сазнања о продаји су била из медија – нагласио је градоначелник.

Према мишљењу Јована Тодоровића, куповина аутобуске станице је била немогућа мисија, није било довољно времена на располагању а све што би било донето било би незаконито.

– Ово што се десило је добра ствар. Аутобуску станицу је купио неко ко се бави превозом. „Ракета“ из Бајине Баште је инвеститор и то је добро за Лозницу – рекао је он.

АНКЕТНИ ОДБОР

Мирослав Радуловић, који је предложио да се ова информација нађе на дневном реду, рекао је да није задовољан информацијом коју је добио и да је још у јануару могла да се донесе одлука о куповини аутобуске станице. Предложио је да Скупштина оформи анкетни одбор који ће да прикупи све информације у вези са куповином станице и да их предочи одборницима на некој од наредних седница Скупштине, али овај предлог није прихваћен.

В. Мићић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )