У ГИМНАЗИЈИ – ЗАДУЖБИНА ЛОВРИЋ

У ГИМНАЗИЈИ – ЗАДУЖБИНА ЛОВРИЋ

Lovric 3

Са  циљем да помаже талентоване и успешне ученике у Гимназији “Вук Караџић” основана је  задужбина Љиљане и Драгослава Ловрића, некадашњег ученика ове школе. Новац ће бити додељиван 28. јуна, на крсну славу породице Ловрић, а добиће га најуспешнији ученици Крајем прошле године у лозничкој Гимназији “Вук Караџић” основана је  задужбина Љиљане и Драгослава Ловрића са  циљем да помаже талентоване и успешне ученике кроз финансирање њихових научно-истраживачких пројеката,  студијских путовања или да се новчано награде за добре резултате на окружним и републичким такмичењима. О трошку задужбине седам ученика је ове године већ  боравило у Петници, а у јуну ће први пут бити додељен и новац успешним гимназијалцима.

Према речима директора школе Милутина Тошића, оснивач задужбине је Лозничанин Драгослав Ловрић, ђак прве генерације лозничке Гимназије после Другог светског рата, који је постао архитекта и радио је у Француској.

– Драгослав и његова супруга Љиљана, преминула прошле године, одлучили су да оснују задужбину  у оквиру Гимназије и намене јој своју имовину и уштеђевину. Од ороченог новца  сваке године ће одређени износ бити на располагању школи, односно нашим ученицима. Задужбина је крајем прошле године регистрована и већ функционише. За ову годину је задужбина издвојила пет хиљада евра, а договорено је да једна петина буде за школу, набавку наставних средстава и слично, а остатак за најуспешније ученике. Према Драгослављевој жељи, новац ће бити додељиван 28. јуна, на крсну славу породице Ловрић, добиће га ученици који су били најуспешнији на окружним и републичким такмичењима, а колико ће то бити, зависи од остварених резултата и броја ученика који испуне услове. Наравно, то ће бити учињено према утврђеном правилнику. Драгослав  жели и да се из задужбине финансирају студијска путовања група ученика тако да ће она свакако много значити ученицима наше школе – објашњава Тошић.

Према његовим речима, у школи ће бити уређен један кутак који ће подсећати на Ловриће, а њихов гест је свакако вредан пажње и сваке хвале.

– Обрадовала ме је оваква одлука Драгослава Ловрића, који живи у Београду, јер ће њихова задужбина сигурно  бити још један подстицај да наши, иначе вредни ученици, раде још више и буду још успешнији. У данашње време оваква помоћ много значи – каже директор једине лозничке школе која има задужбину.

Директор очекује и да овакав гест Ловрића подстакне данашње ученике да још више раде, али и да једног дана када и сами постану успешни, они који буду у прилици, поступе слично и помогну неким будућим талентованим ученицима.  Било би лепо да пример Ловрића следе и други, који то могу и желе, да оснују сличне задужбине у другим школама или установама које ће помагати младе, талентоване и успешне људе јер су то најбоља улагања, улагања у будућност.

Помоћ

Гимназија има и фонд који је основала породица Мићановић из којег сваке године додељује једнократну стипендију. Ружица Мићановић била је чувени професор биологије у Гимназији, а њен муж Васа  решио је  да у спомен на супругу оснује фонд. Иначе, захваљујући брачном пару Слободану и Драгани Бојанић, настањеним у Сијетлу (САД), некадашњим гимназијалцима, осам ученика добило је прошле године  по сто долара. Новац су добили ученици који се налазе у тежој материјалној ситуацији као и они који су освајали награде на републичким такмичењима.

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )