ПОЧЕО “СВЕТ ЖЕНА” – УВЕК АКТУЕЛНА “МИНИСТАРКА”

ПОЧЕО “СВЕТ ЖЕНА” – УВЕК АКТУЕЛНА “МИНИСТАРКА”

ministarka

Мушкарац у костиму жене, глумац Горан Јевтић у улози госпође министарке, у истоименој представи, обележио је почетак манифестације “Свет жена”. До 30. марта низом програма Центар за културу указаће на значај жена у уметничком, културном и научном животу

Представом “Госпођа министарка” Бранислава Нушића, у извођењу Позоришта “Бошко Буха” из Београда, у уторак је у Вуковом дому културе почела манифестација “Свет жена”, коју организује Центар за културу “Вук Караџић”. Вишедневне програме посвећене промоцији стваралаштва жена у различитим областима, у име градске управе свечано је отворила  Милена Манојловић Кнежевић, заменица председника Скупштине града. Она је упутила похвале Центру за културу који већ 12 година успешно организује ову манифестацију.

– Циљ “Света жена” је да се у више програмских садржаја прикаже стваралаштво истакнутих жена Србије, које су својим уметничким или научним радом привукле пажњу наше јавности. До сада смо могли да се упознамо са достигнућима многих жена Србије али и са нашим суграђанкама које су успешне у професијама којима се баве. Манифестација афирмише улогу и положај жена у нашем друштву и поносна сам што се “Свет жена” одржава у Лозници и наш град чини отвореним, модерним и посебним у односу на остале градове Србије – казала је Манојловић Кнежевић.

Била је ово прилика да се публика подсети и недавно преминуле суграђанке Славољубе Ђелошевић, која је, како је истакнуто, подржавала напоре Центра за културу да културни живот у Лозници учини што разноврснијим, а на своје бројне пријатеље и познанике преносила љубав према позоришту и култури.

Лозничка публика одушевљено је поздравила глумце из Београда, а аплаузима је посебно награђен Горан Јевтић, који је бриљирао у улози госпође министарке (Живане Живке Поповић). Ову представу адаптирала је и режирала Татјана Мандић Ригонат, а поред Јевтића, улоге су тумачили Михаило Тодоровић, Милош Влалукин, Урош Јовчић, Катарина Марковић, Немања Оливерић, Бранко Цвијановић (ујка Васа), Ненанд Ненадовић, Марко Јањић и други. Колико је, иначе,  интересовање за ову представу у предстоници сведочи и пример једног Београђанина који је пре неколико дана позвао Центар за културу и замолио да му резервишу две улазнице јер у Београду још од октобарске премијере не успева да дође до карте како би погледао представу, која плени својом вечитом актуелношћу. Програм “Света жена” настављен је јуче у Музеју Јадра, отварањем изложбе слика “Напољу” Весне Чанак, магистрке сликарства. Изложбу је отворила Марина Цветановић, кустоскиња и историчарка уметности,

– Весна свакако слика пејзаже, и упушта се у авантуру брзог и сигурног, а ипак нежног и неухватљивог потеза којим ће пренети своју идеју, опчињеност и припадност природи- рекла је Цветановић.

У уторак 25. марта, такође у Музеју Јадра биће представљена књига “Партизанке као грађанке”. О књизи ће говорити Андријана Захаријевић филозофкиња и Ивана Пантелић ауторка, историчарка,  са Института за савремену историју. Ово дело је једно од ретких које се бави улогом храбрих девојки у Другом светском рату, а ауторка на овај начин покушава да  читаоцима дочара њихов феномен, њихов отпор и борбу на територији бивше Југославије. На истом месту, Историјски музеј Србије и РТС 27. марта приредиће изложбу “Милунка Савић – хероина Великог рата” ауторке Слађане Зарић, а у петак 28. марта, у Галерији “Мића Поповић” биће представљен часопис “Књиженство”, о којем ће говорити др Биљана Дојчиновић, ванредна професорка на Катедри за општу књижевност и теорију књижевности Филолошког факултета у Београду. Овогодишњи “Свет жена” траје до 30 марта, а последња два дана у Музеју Јадра биће организован скуп “Моја прича” на којем ће се представити Удружења пословних жена “Креативна визија” из Лознице.

С.П.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )