НА ЛАГАТОРУ – ПОСТАВЉЕНА ТРАФО СТАНИЦА

Протеклог петка нз Лагатору је пуштена у рад троафо станица снаге 2 х 630кВА која је веома значајна за ово подручје пошто се град шири у том правцу. Из ове трафо станице напаја се и зграда обданишта која је пуштена под напон пре две године, али са врло малом снагом па обданиште због тога до сада није могло да ради пуним капацитетом.

– На овај начин ће овај део града бити енергетски снабдевено, дакле, обданиште, црква, парохијски дом и зграда војних ветерана могу сада да се приључе и да имају нормално напајање електричном енергијом. Овде се планира и изградња још три трафо станице, две су урађене грађевински а једна је у припреми, па ће се ово подручје енергетски комплетно покрити. Радове смо извели у сарадњи са  ЈП „Град“ који су финасијски учествовали у набавци опреме и са њима уговарамо и ове две друге трафо станице. Вредност једне трафо станице је око седам милиона динара – каже за ЛН Зоран Грујичић, директор лозничке „Електодистрибуције“.

Грујичић истиче и да се предузеће „Рио тинто“ које има намеру  да експлоатише руду јадарит на подручју Брезјака и где размишљају о куповини дела „Вискозе“ за отварање погона за прераду ове руде, обратило овој дистрибутивној кући са захтевом да се испита   могућност обезбеђивања електричне енергије снаге 30 мегавата, 28 на подручју „Вискозе“ и два мегавата за рудник на Брезјаку. Као илустрацију о којој се снази ради Грујичић наводи да се цео наш град напаја са трафостанице 110 која повлачи снагу од 41 мегавата а да комплетна индустријска зона у Јагодини вуче само шест мегавата.

– На њихов захтев одговорили смо позитивно јер смо већ кренули са планом изградње „стодесетке“ на Лагатору чија је изградња одобрена пре три године, али је то било само  мртво слово на папиру. Ја сам то покренуо и ове године очекујемо да се уради пројектна документација а догодине да се почне са њеном градњом – каже Грујичић.

В. Мићић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )