ДРАГОЉУБ СИМОНОВИЋ ГЕНЕРАЛНИ ДИРЕКТОР ЖЕЛЕЗНИЦА СРБИЈЕ – ПУТНИЧКИМ ВОЗОМ  У БИХ

ДРАГОЉУБ СИМОНОВИЋ ГЕНЕРАЛНИ ДИРЕКТОР ЖЕЛЕЗНИЦА СРБИЈЕ – ПУТНИЧКИМ ВОЗОМ У БИХ

SIMONOVIC U BRASINI

Овога лета почиње реконструкција пруге Рума-Голубинци, а материјал који одатле буде скинут искористиће се за ремонт дела пруге Шабац-Зворник. Од половине 2015. поново путнички воз до Републике Српске. На јесен стижу нови возови за српску железницу

Генерални директор “Железница Србије” Драгољуб Симоновић састао се прошлог викенда на железничкој станици Брасина са Драганом Субашићем, извршним директором Пословне инфраструктуре “Железница Републике Српске”, и најавио поновно успостављање путничког саобраћаја преко Дрине. Томе ће, како је најавио, претходити ремонт пруге на српској страни који ће омогућити веће брзине возова  и превоз више терета. Према његовим речима, он је у обилазак железничких станица кренуо последњих двадесетак дана како би боље видео стање на српским пругама и проблеме железничких радника.

– Од јула треба да почну радови на реконструкцији пруге Рума-Голубинци из руског кредита, а материјал који се буде скидао са те, биће искоришћен за ремонт 13 километара пруге код Лешнице, на прузи Шабац-Зворник, где су брзине возова 20 километара на час, а носивост 16 тона. У нашем плану је да после завршетка реконструкције ове пруге брзина за путничке возове буде 80 км на час, а теретне 60 км на час, ако будемо могли да обезбедимо осовински притисак од 22 тоне, што би додатно олакшало транспорт робе на потезу Рума-Шабац-Зворник, па даље ка Тузли, Бања Луци, Добоју и Сарајеву. Ова траса је, иначе, јако важна за оживљавање путничког саобраћаја и зато ћемо се договарати о пуштању првог путничког воза половином следеће године, а тврдим да бисмо овде имали доста путника – рекао је Симоновић у пограничној станици Брасина, код Малог Зворника.

Он је после обиласка  станице рекао да је  “изузетно  задовољан људима који овде раде” као и да је “овде огроман промет робе, а станица нема ни 70 квадратних метара пословног простора за педесетак радника”.

Драган Субашић, извршни директор Пословне инфраструктуре “Железница Републике Српске”, оценио је најављени ремонт пруге као важан за обе железнице.

– Станице Брасина и Зворник имају изузетно добру сарадњу, међутим, појавили су се ограничени капацитети на овом делу пруге код “Железница Србије”. Све ћемо урадити што је у моћи ЖРС да помогнемо колегама из Србије, да се ремонт одвија што лакше и безболније. Битно је да се коначно источни део РС повеже са Београдом и Србијом. Одувек је тај део РС  био наслоњен на Србију и пуно ће значити и за привреду БиХ,  поготову Тузлански басен који ће тиме живнути, а биће омогућено и отварање пута ка истоку Европе – казао је он.

Симоновић је рекао да се упоредо са ремонтом пруге раде и све железничке станице на њој па ће тако осим њиховог чишћења и сређивања бити рађене и фасаде. Ако хоћемо путнике, станице морају бити оспособљене и уређени путни прилази ка њима, о чему ће се разговарати са локалним самоуправама, најавио је он.

– Железница је смањила губитак за девет милијарди динара, са истим вагонима, радницима и пругама, смањили смо закашњење возова за 65 одсто, а отказивање за  60 одсто. Још увек имамо старе вагоне, посебно путничке, али се то мења набоље. Ове године набавићемо нешто половних путничких вагона из иностранства. Ове седмице идем у Швајцарску да пробам да уговорим двадесетак нових вагона за међународне возове, да оживимо воз из Београда за Трст, Цирих, Париз и Атину. Већ од септембра имаћемо прве, нове возове за наше пруге. Стиже 21 нови воз компаније “Штадлер”, а од јануара ће сваких 15 дана стизати по један нови воз. Уговарамо и дизел моторне возове из Русије, за кредит од сто милиона долара, и то су савремени путнички возови – каже први човек српске железнице.

Симоновић је за месец дана обишао 50-ак станица и до краја маја ће, како је рекао, посетити сваку станицу и пругу у Србији.

Вагони

На питање ЛН шта ће “Железнице Србије” радити са вагонима на железничкој станици у Бањи Ковиљачи, где се на два колосека налази  између 80 и сто очерупаних теретних вагона које више није могуће покренути шинама, Симоновић каже да они нису једини такав проблем.

– Теретни вагони са станице у Бањи Ковиљачи потпуно су расходовани, али постоје неки делови који могу да се користе, уколико нису отуђени у међувремену. Они ће бити негде склоњени, а неки поправљени. Имамо генерално велики проблем са старим вагонима, још горе са онима који имају малу дефектажу, а због недостатка пара стоје по станицама. Иако је почетна штета стотинак евра, после  15-20 дана неки их очерупају и направе велику штету. Ми имамо око 7.500  теретних вагона, а од тога око 4.000 неисправних, односно више од 50 одсто – рекао је он.

Прагови

Ову пругу бисмо ремонтовали за три месеца да имамо прагове, али ми немамо један резервни праг, рекао је Симоновић у Брасини.

Деценије без путничких возова

Последњи шинобус са лозничке железничке станице отишао је 15. септембра 2004. године и од тада од Шапца ка Лозници и Зворнику нема путничког саобраћаја. Данас пругом једино брекћу теретњаци  који у оба правца превозе угаљ, камен, хемикалије…. Некада су путници из Лознице пругом могли стићи до Београда, касније до Шапца и Руме, а већ деценију се не може нигде.

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )