СПЕЦИЈАЛНА БОЛНИЦА БАЊА КОВИЉАЧА – ПРОСЛАВИЛИ ЈУБИЛЕЈ

СПЕЦИЈАЛНА БОЛНИЦА БАЊА КОВИЉАЧА – ПРОСЛАВИЛИ ЈУБИЛЕЈ

DSCF4267

 

За 25 година постојања на Дечјем одељењу Специјалне болнице у Бањи Ковиљачи лечило се око 30. 000 малишана. Због великог интересовања смештајни капацитети су проширени а повећан је и број медицинског особља

Дечје одељење Специјалне болнице за рехабилитацију “Бања Ковиљача” основано је 1. марта 1989. године као посебно одељење у оквиру Специјалне болнице и прво је такве врсте у нашој земљи. Основано је на иницијативу директора ове установе прим. др Николе Сремчевића, субспецијалисте дечје физијатрије, и уважених професора из Београда међу којима су и проф. др Драгиша Ракић, дечји хирург, и проф. Гордана Николић. На ово одељење долазе деца са посттрауматским стањима или након операције коштано-зглобног система, са урођеним аномалијама, специфичним деформитетима, развојним поремећајима, неуролошким проблемима, неуромишићним болестима и реуматским стањима. Поводом обележавања 25 година од оснивања Дечјег одељења у суботу је у овој установи свечано отворен реновирани део са осам нових соба и апартмана.

– Повећањем броја пацијената указала се и потреба да се одељење прошири тако да смо број кревета повећали на сто. Уместо једног лекара како је било на почетку, сада имамо пет, петнаест виших физиотерапеута и десет медицинских сестара. У сутерену зграде смештене су терапијке процедуре за децу, две кинези сале, електротерапијске процедуре, радна и хидрокинези терапија, подводна масажа, парафена терапија а у сумпорном купатилу примењујемо сумпоровити палеолид који је по свом саставу јединствен у свету и даје одличне резултате у лечењу различитих  обољења локомоторног апарата код деце старије од годину дана – рекла је др Божана Марковић, начелница Дечјег одељења.

На Дечјем одељењу годишње се амбулантно или стационарно лечи око 1. 200 деце тако да се  за 25 година рада овде лечило око 30. 000 малишана. Од самог почетка па до данас одржава се стална сарадња и стручни надзор са угледним професорима различитих клиника и института. Одељење је опремљено савременом лабораторијом, рендген дијагностиком, једним од најсавременијих ултразвучних апарата за преглед кукова и коштано-зглобног система код деце…

На овом одељењу као једном од најбољих у Србији и овом делу Европе, захваљујући доброј организацији здравствене службе, природним ресурсима и стручном особљу, пружа се врхунска нега и физикално лечење до максималног функционалног опоравка малишана.

Према речима др Николе Сремчевића, директора Специјалне болнице, Дечје одељење представља понос ове установе и за све ове године се доста постигло.

–  За 25 година родио се један терапеут, одрастао, стасао и сада ради са децом. Таквих има доста на Дечјем одељењу и у Специјланој болници и очекујем да ћемо тако и наставити. Стратешки план је отварање нових  соба за децу јер за то све више постоји потреба пошто деци треба поновна рехабилитација након одређених стања а РФЗО све мање плаћа за те потребе. За десет-двадесет дана не може да се очекује потпуни функционални опоравак и све више родитеља хоће да плати, хоће квалитетно да се смести, а ми то пружамо. Прошле године смо отплатили оно што смо уложили и идемо даље, то је наша филозофија рада – истакао је др Сремчевић.

Прослави овог значајног јубилеја присутвовао је и проф. др Томислав Јовановић, министар просвете и технолошког развоја, који је, иначе, и професор физиологије. Он је истакао да је Специјална болница спојила традицију, природни фактор и знање и да је постала најбоља бања у нашој земљи, бања са најбољим природним потенцијалом. Како је рекао, улагање у

Дечје одељење показује да ова болница улаже у будућност, јер само образовани и здрави могу бити саставни део европске заједнице којој наша земља тежи.

Као изненађење вечери, др Негослава Стојковић уручила је др Сремчевићу можда и  будући симбол дечјег одељења, статуу мајке која помаже детету да стане на ноге коју је она добила на поклон од свог петогодишњег пацијента.

В. Мићић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )