БАЧЕВИЋ: НЕЋЕМО ДОПУСТИТИ ИЗВОЗ ЈАДАРИТА

БАЧЕВИЋ: НЕЋЕМО ДОПУСТИТИ ИЗВОЗ ЈАДАРИТА

BACEVIC MINISTAR

 

У Стратегији развоја рударства и геологије Србије који смо припремали, јадарит смо ставили у групу стратешких сировина. Нећемо допустити извоз не само јадарита, него ни других ретких племенитих метала или минерала који су од стратешког значаја за развој наше земље, рекао је министар природних ресурса, рударства и просторног планирања Милан Бачевић у Лозници.

– Са свим корисницима тих природних богатстава, па и компанијом “Рио Тинто” договорићемо се да ако крену у експлоатацију тог минералног ресурса, морају овде да отворе и фабрике у којима ће се прерађивати те сировине и запошљавати наши људи. Тиме ће се боље пунити локални и републички буџет и драстично смањити број незапослених. До сада су познати резултати тих геолошких истраживања врло охрабрујући – рекао је он поводом налазишта јадарита у Јадарском басену.

Према његовим речима, Лозница лежи на подручју великог и ретког природног богатства и има велику перспективу за развој рударства. Овде постоје услови за отварање нових рудника, од којих би локална самоуправа имала 40 одсто укупних прихода од рудне ренте, оценио је министар.

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )