15. ЛИКОВНА КОЛОНИЈА “КОВИЉАЧА” – СЛИКАРСТВО КАО ТЕРАПИЈА

15. ЛИКОВНА КОЛОНИЈА “КОВИЉАЧА” – СЛИКАРСТВО КАО ТЕРАПИЈА

DSCI6819   – Трећи пут сам у Бањи Ковиљачи, што сматрам привилегијом – каже сликар Михаило Глигорић – Глиша, додајући само речи хвале за ликовну колонију коју већ 15. година организује Специјална болница. Колонија се завршава у суботу заједничком изложбом

Специјална болници за рехабилитацију “Бања Ковиљача” домаћин је 15. ликовне колоније “Ковиљача 2014”, која је окупила десетак стваралаца из Србије. Током јубиларног сликарског скупа, у атељеу постављеном у холу болнице, од 8. до 15. марта стварају сликари Момчило – Мома Антоновић, Радован – Мића Трнавац, Драган Стојков, Олга Лекић, Милутин – Глиша Глигорић, Снежана Влатковић, Снежана Нешковић Симић и Драго Симић, као и уметнички фотограф Бранислав Бацковић и историчар уметности Марина Цветановић.

– Први пут сам овде, а иначе често учествујем на колонијама које имају професионалну организацију попут ове. За мене је ово дивно искуство, све је добро осмишљено и леп је амбијент. Организатори су се потрудили да нам омогуће одличне услове за рад, али и релаксацију. Приметила сам да пацијенти воле догађаје који се дешавају у болници, мимо њиховог медицинског третмана. Ово и  њима прија. Радују се што се нешто дешава и зато је ово одлична идеја организатора – каже Сарајка Снежана Влатковић, тренутно настањена у Београду.

И Шапчанин Михаило Глигорић – Глиша има само речи хвале за колонију која већ 15. година доводи одличне сликара.

– Трећи пут сам у Бањи Ковиљачи, што сматрам привилегијом. Неке старије колеге кажу да су дошле и године за бањске колоније, међутим, ово је врло озбиљан скуп уметника. Овде се осећам као изузетно поносан Србин јер сам у установи која сваки пит када дођем заблиста нечим новим, а овај пут то је реновирано дечје одељење. У ово време кад се тако нешто дешава, овако позитивна енергија, утиче и на оне који су дошли ради лечења. Овде смо сви једна велика породица, а када смо дошли наишли смо на своје. То је леп осећај и зато овде остављамо лепе слике – каже Глигорић.

Сликар Радован – Мића Трнавац је 25 година провео у Америци и признаје да тамо нема оваквих колонија.

– Први пут сам у Ковиљачи и не да сам одушевљен, већ много више од тога. Све што се дешава је веома лепо а организатори колоније су врло мудри људи. Дружимо се као да се знамо годинама и уживамо. Свако вече завршим у базену купајући се са колегама и слушајући прелепу музику. Дај боже да ова колонија дуго траје а ја ћу свакако поново доћи ако будем позван. У Америци овога нема јер је тамо све усмерено ка новцу. Ако вас неко позове на колонију ви кажете колико то кошта, питате колико слика морате да направите, и онда сте искључиво посвећени раду а овакви ужици не могу да се десе. Сада разумем оно што су ми причали кад сам био мали, како су овде због балова и провода долазили богаташи.  Кур-салон је прелеп објекат али га треба средити и сачувати. Слику са космонаутом назвао сам “Кратка посета Бањи Ковиљачи”, али сам сигуран да ћу поново доћи – искрен је Трнавац.

Јубиларна ликовна колонија завршава се у суботу 15. марта заједничком изложбом радова. АНТРФИЛЕ – СЛИКА ЗА ДЕЦУ

Олга Лекић из Младеновца била је и раније у Ковиљачи, али је први пут учесник колоније.

– Ту су специфични услови, а ја сам одлучила да насликам једну наменску слику која је везана за јубилеј – 25 година постојања дечје рехабилитације. Необична је у односу на друге слике. У пролазу, пацијенти, посебно деца, питали су где је њихово име и ја сам насликала њихова имена око лутке. То је симболика све деце која су овде била или јесу на лечењу, а овај амбијент оставља трага на њих – поручује Олга Лекић.

С.Пајић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )