ПРИЗНАЊЕ ЦЕНТРУ ЗА КУЛТУРУ – ПОГОН ЛОКАЛНОГ РАЗВОЈА

ПРИЗНАЊЕ ЦЕНТРУ ЗА КУЛТУРУ – ПОГОН ЛОКАЛНОГ РАЗВОЈА

u muzeju jadra

Протекле седмице у Музеју Јадра организовано је свечано уручење специјалног признања лозничком Центру за културу “Вук Караџић”, које у оквиру конкурса “Шампиони локалног развоја” додељују Национална алијанса економског развоја (НАЛЕД) и Радио-телевизија Србије (РТС)

Ово признање додељено је за допринос локалном економском развоју кроз очување културног наслеђа. Свечаности, на којој је представљен рад Центра за културу у протеклих неколико година, поред запослених, гостију и сарадника ове установе присусвовали су Виолета Јовановић, извршна директорка НАЛЕД-а и председница Управног одбора етно-мреже, Николаус Келер, директор Аустријског културног форума, као и градоначелник Видоје Петровић. Како је речено, циљ конкурса “Шампиони локалног развоја” јесте препознавање и промовисање примера најбоље праксе у раду локалних самоуправа на које друге општине и градови у Србији могу да се угледају.

– Мало је градова који се могу похвалити овако богатим културно-историјским наслеђем, који су изнедрили и завичајне и националне великане попут реформатора српског писма Вука Караџића, научника светског гласа Јована Цвијића или великог уметника Мићу Поповића. У години када обележавамо значајне јубилеје важно је да покажемо да смо остали привржени својим коренима, да смо добри чувари оног најбољег из наше прошлости, али да смо, изнад свега, окренути будућности. Данас Лозница није сама, добар је партнер многима у овој земљи и изван ње, а то је охрабрење за велике ствараоце овог краја, али и признање свима који радећи свој посао постижу резултате који су евидентни – казао је Видоје Петровић упућујући честитке и похвале запосленима у Центру за културу.

Николаус Келер честитао је у име Амбасаде Аустрије и изразио наду да ће и убудуће Лозница и Беч имати добру сарадњу у културу.

– Културне везе између Србије и Аустрије су нераскидиве и имају дугу историју. Један од најистакнутијих српских интелектуалаца Вук С. Караџић део свог живота и рада провео је управо у Бечу бавећи се развојем српског језика. Ово је прилика да честитам Лозници и Центру за културу на освојеном посебном признању а искрено се радујем будућој сарадњи Аустријског културног форума и ваше установе. Уверен сам да Лозница и Беч имају изузетно богато културно благо које кроз различите пројекте могу да представе публици у Србији, на обострано задовољство – рекао је Келер.

Подсећајући да је Лозница једна од првих чланица НАЛЕД-а, извршна директорка Виолета Јовановић је истакла чврсту подршку градске управе и добру сарадњу са Канцеларијом за локални економски развој.

С.Пајић

Цео текст можете прочитати у штампаном издању или на www.novinarnica.net

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )