МИНИСТАРКА МИХАЈЛОВИЋ ПОСЕТИЛА ЛОЗНИЦУ И ЗАЈАЧУ – ЈОШ УВЕК СУ НЕКИ ТАЈКУНИ ЈАЧИ ОД ДРЖАВЕ

MINISTARKA

Најчешће постављана питања министарки енергетике Зорани Михајловић била су везана за запошљавање и социјални положај грађана са којима је у недељу разговарала у градској управи. Обилазећи раднике РТ “Зајача”, министарка је рекла да су још увек неки тајкуни јачи од државе, док је њена изјава да штрајк рудара и топионичара има политичку позадину изазвала реакције и штрајкача и градоначелника Лознице

Током сусрета грађана Лознице са министарком енергетике и заштите животне средине Зораном Михајловић, који је у недељу организован у згради градске управе, најчешћа питања на која је одговарала била су везана за запошљавање и социјално стање. Према њеним речима, ово је 19. пут да као министар са својим помоћницима има сусрете са грађанима Србије и да су све ређа питања за рачуне електричне енергије или гаса.

– Некада људи нису довољно информисани да постоји социјална карта у енергетици и да је ово министарство обезбедило да уколико јесте социјални случај можете имати бесплатне киловат-часове електричне енергије, топлотне енергије или кубне метре гаса. Лозничани су ме највише питали за запослење, али било је и питања везаних за Зајачу. Подсетила сам их да је министарство издвојило близу 300 милиона динара у 2014. години за санирање загађеног земљишта, како бисмо коначно могли да кажемо да и у Зајачи може здраво да се живи. Већ је упућен јавни позив и јављају се компаније које би то могле да раде, а план и крајњи рок је да у децембру ове године посао буде завршен – рекла је министарка.

Прозивка

Говорећи о проблемима радника РТ “Зајача”, она је указала на чињеницу да је реч о приватној фирми али је и оценила да се данас све чешће праве политички штрајкови, при чему је поменула државног секретара за омладину и спорт Ненада Боровчанина као особу која је штрајкачима обезбедила шатор у којем даноноћно бораве.

– Нећу да улазим у то да ли неко организује или не штрајк у приватном предузећу и да ли су то политичке користи. Нисам долазила у Зајачу раније, иако смо толико тога урадили, да не би изгледало да је то из политичких разлога. Чињеница је да се данас намерно праве одређени штрајкови и да је то политички инструисано. У Зајачи је један део рудара почео да ради, већи део, док се мањи део налази у шатору за који сам чула да га је обезбедио државни секретар Министарства омладине и спорта Ненад Боровчанин, кадар СПС-а. Са друге стране слушамо како градоначелник Лознице обезбеђује аутобусе да би тај део рудара долазио испред Владе Србије и штрајковао. СНС је 18 месеци у власти, нисмо ми приватизовали то предузеће, већ они који су учествовали у томе сад праве додатне проблеме. Суштина је да су ти људи искористили оно што смо успели да им обезбедимо, а то је здравствена нега јер то смо једино као Влада могли да урадимо – рекла је министарка пре посете рударима у Зајачи.

С. Пајић

Цео текст можете прочитати у штампаном издању или на www.novinarnica.net

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )