ЛОЗНИЧАНИ И УЖИЧАНИ – ВЕТЕРАНИ ЧУВАРИ ФОЛКЛОРА

ЛОЗНИЧАНИ И УЖИЧАНИ – ВЕТЕРАНИ ЧУВАРИ ФОЛКЛОРА

VETERANI2

На сцени Вуковог дома културе прошлог петка приређен је годишњи концерт фолклорног ансамбла ветерена КУД “Караџић”, а поред групе певача, гости су били и чланови КУД “Севојно” из Ужица, које прославља 60 година постојања. Публика је видела сплетове народних песама и игара из целе Србије, али и некадашње Југославије. Ансамбл ветерана КУД “Караџић” основан је 1995. године при фолклорној секцији у оквиру прославе 145 година друштва. Окупља око 30 чланова, играча старије и средње генерације.

– Сви они су заправо некадашњи најбољи играчи првог фолклорног ансамбла, који је славу “Караџића” пронео широм света, или придружени чланови сличних генерација код којих љубав према дружењу и игри и данас не јењава. Редовни су учесници смотре “Споменар” која се одржава у Београду, Новом Саду, Житишту, Обреновцу, Чајетини, Палићу, Беочину, Сремској Митровици, а гостовали су и у пољском граду Плоцку, Велинграду у Бугарској, Охриду у Македонији и Прагу у Чешкој. Ова секција је организатор и сусрета ветерана која се традиционално одржава у јуну у Лозници – подсећа Драган Тошић, председник друштва.

КУД “Севојно”, гост концерта из Ужица, основано је 1954. године за време изградње ваљаонице бакра, а група ветерана активно ради од 2009. године. Успешна сарадња Ужичана и Лозничана траје пуне четири деценије, а узајамни концерти увек су прилика да се пријатељство учврсти и створе нова познанства. Овације публике на концерту изазвао је и један од најстаријих чланова “Караџића” Ивко Николић, изводећи композицију “Док палме њишу гране”, док је годишњи концерт био добра прилика да се публика подсети на незаборавне кореографије покојног Мише Сперњака и незаобилазног у организацији различитих програма друштва Станка Деспотовића.

С.П.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )