ЗДРАВЉЕ И ВРЕМЕ – СВИ ОСЕЋАЈУ ПОСЛЕДИЦЕ

zdravlje i vreme

Временске прилике а посебно нагле промене времена последњих дана, неповољно утичу на на здравље људи. У Служби хитне помоћи лозничког Дома здравља повећан је број прегледа, пацијенти се највише жале на висок крвни притисак и повишену температуру

Из године у годину све је већи број особа на које негативно утиче промена времена, више нису угрожени само хронични болесници, старије особе и жене средњих година, већ међу метеоропатама има све више и младих. Код здравих и младих људи симптоми су слабији а најчешћи су умор, промене расположења, смањена концентрација, поремећај спавања. Могу се јавити и главобоље, реуматски болови, болови на подручју старих повреда и ожиљака, несвестица, вртоглавица, као и срчане тегобе, односно, лупање срца и пораст крвног притиска. Код старијих људи и хроничних болесника поред ових тегоба које су јаче изражене, јавља се и погоршање симптома основне болести. Код срчаних болесника, пушача и старијих особа, запажено је повећање учесталости срчаних и можданих удара а код особа које имају болести респираторног тракта већа је учесталост појаве астме, упале бронхија и плућа.

Лекари упозоравају да они који раније нису имали изразитих проблема при промени времена, када оне почну изразито да им сметају, обавезно треба да провере своје здравствено стање, јер је то први показатељ да се налазе на прагу неке хроничне болести а да тога нису свесни.

Протекле седмице у Хитној служби лозничког Дома здравља „Др Миленко Марин“ знатно је повећан број прегледа. Према речима др Милана Марковића, за пет дана обављено је 312 прегледа у амбуланти и 40 кућних посета, на јавном месту су биле четири интервенције и  један саобраћајни удес са фаталним исходом а обављен је и успешан порођај на терену.

– Пацијенти се најчешће јављају због кардиоваскуларних проблема, имали смо неколико случајева алергије, доста повреда а велики број пацијената се јавља и због повишене температуре. Временске прилике неповољно утичу на пацијенте који се лече од високог притиска, ми саветујемо да се придржавају прописане терапије и да уносе довољно витамина путем хране, свежег воћа и поврћа. Пацијенте који долазе због повишене температуре саветујемо да избегавају да иду лекару када је температура само благо повишена, до 38 степени, јер је то нешто што се може решити и у кућним условима узимањем лекова који обарају температуру, уношење течности и мировањем. У преко 90 одсто случајева све тегобе ће нестати за три-четири дана. Избегавање одласка лекару има чисто практичан значај, не шири се инфекција и не стварају гужве. Претходних дана овде смо имали огромне гужве изазване управо због навике наших људи  да се одмах, чим је мало повишена температура, облаче и иду лекару,  а за то нема потребе – истиче  др Марковић.

Како каже др Марковић, код нагле промене времена сасвим је природно да наш организам реагује и потребно је да прође дан-два да би се он навикао на нове услове. После тога и тегобе нестају.

В. Мићић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )