ПРОТЕСТ РАДНИКА РТ “ЗАЈАЧА” – НА УЛИЦИ ТРАЖЕ СВОЈА ПРАВА

ПРОТЕСТ РАДНИКА РТ “ЗАЈАЧА” – НА УЛИЦИ ТРАЖЕ СВОЈА ПРАВА

RUDARI SREDA ODBILI PONUDU BOGICEVICA

Радници РТ “Зајача” пред управном зградом у Лозници затражили заостале плате, уплату пензионог и социјалног осигурања и оверу здравствених књижица. После осам дана и сусрета са руководством фирме, решење није пронађено па је одлучено да се протест настави данас пред Владом Србије

Радници Рудника и топионице “Зајача” од  6. фебруара организовали су протестна окупљања испред управне зграде предузећа у Лозници, пошто су 28. јануара ступили у штрајк, најпре у кругу фирме. На овај начин решили су да радикализују протест и искажу незадовољство према руководству због неисплаћених зарада, неизмирених обавеза за пензионо и здравствено осигурање и неоверених здравствених књижица. Са представницима рудара и топионичара разговарали су руководиоци фирме, а примљени су и у градској управи где су разговарали са градоначелником Видојем Петровићем и замеником градоначелника Јездимиром Вучетићем, али ни после осам дана решење није пронађено. Радници су се писаним путем обратили и првом потпредседнику владе Александру Вучићу, а после сусрета са Мирославом Богићевићем, власником фирме, већина запослених је одлучила да протесте настави данас у Беграду пред Владом Србије.

– Поштујући законске процедуре, уз одржавање минимума производње, штрајк смо покренули пре десетак дана. Све смо урадили у договору са послодавцем и генералном директорком Јасмином Милутиновић тако да је у погонима настављен пријем сировина, надгледање и одржавање фабрике, да не би дошло до некакве хаварије. Нама дугују осам и по плата и ми даље не можемо овако – каже Драган Пантић, председник самосталног синдиката металаца РТ “Зајача”.

Он је потврдио да радници не желе да прекину протест док им фирма не испуни минимум захтева, а то је исплата три заостале плате, уплати осигурање и овери здравствене књижице.

– Пре ових протеста, последњу плату примили смо 17. децембра и то за јун 2013. године. У просеку, сваком раднику дугују по око 2.000 евра. У понедељак нам је исплаћена августовска плата, а у среду смо у Зајачи разговарали и са Мирославом Богићевићем. Он је понудио запосленима који хоће да раде да се врате у круг топионице и да се покрене производња у току дана, да се припреми погон и упале пећи. Запосленима који пристану да раде линеарно би било исплаћено од 20 до 30 хиљада динара пре почетка шаржирања пећи а у зависности од средстава са којима фирма располаже у овом тренутку. Износ који буде исплаћен радницима линеарно био би у својству помоћи и не би се сматрао зарадом – објаснио је  Пантић.

Он је прочитао понуду власника Богићевића у којој је поручио радницима који желе да напусте Зајачу да се писмено изјасне, споразумно прекину радни однос, а да ће им у року од месец дана бити исплаћене све заостали зараде.

С.Пајић

Цео текст можете прочитати у штампаном издању или на www.novinarnica.net

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )