ЛОЗНИЧАНИН НАПИСАО КЊИГУ О БРИТАНСКИМ ТАЈНИМ СЛУЖБАМА – НА ПУЧУ ЕНГЛЕСКИ ОТИСАК ПРСТА

ЛОЗНИЧАНИН НАПИСАО КЊИГУ О БРИТАНСКИМ ТАЈНИМ СЛУЖБАМА – НА ПУЧУ ЕНГЛЕСКИ ОТИСАК ПРСТА

Mr Goran Nikolic

Магистарски рад у којем анализира рад британских тајних служби и њихову улогу у спољној политици земље, Лозничанин Горан Николић преточио је у занимљиву књигу пуну досада непознатих детаља међу којима је и тај да се Тито 1948. године распитивао за могућност добијања азила у Швајцарској

Када је 27. марта 1941. војска  оборила владу Цветковић-Мачек, мало ко је знао да конце преврата вуче британска тајна служба. Данас то више ни Британци не крију, а детаљније се о свему може сазнати из магистарског рада Лозничанина Горана Николића (38) прилагођеног широј публици и објављеног крајем прошле године у издању “Службеног гласника”. “Тајне службе Велике Британије: улога обавештајно-безбедносне заједнице у спољној политици Велике Британије” књига је која привлачи пажњу и открива и досад непознате детаље. Често се спомиње улога тајних служби у догађајима, а Николић је тему обрадио систематично и читаоцима приближио систем безбедности Уједињеног Краљевства. Иако се у причи о тајним службама Острва често чују називи МИ 5 и МИ 6, слабо се зна да то нису званични називи ових служби и да су оне бројне у британском систему сигурности.

– То је најстарија савремена тајна служба са специфичним начином деловања, иако су тек 1992. признали да је имају, а 1996. је донет први закон који им регулише рад. Савремену тајну службу први пут су формирали 1909. године, а практично постоји од 16. века. Тада је спречила да банкари из Ђенове кредитирају опремање шпанске Непобедиве армаде, што је довело до ратног успеха Енглеза. У више наврата деловање тајних служби било је пресудно и омогућило је да империја у једном тренутку заузме четвртину света са малим бројем оружаних снага. Велику улогу су играли и код нас – каже Николић.

Влада Краљевине Југославије рачунала је да се нападу Немачке може одупрети највише шест недеља, а Британци су децембра 1940. сазнали да ће Немци прећи преко Југославије, био споразум потписан, или не. Италијанима је лоше ишло у Грчкој, а пре напада на СССР морао се обезбедити бок, тако да је Немачка желела да сломи грчки отпор и Југославију увуче у Тројни пакт, или је прегази. Мало је познато да се после рата генерал Симовић, који слови као вођа пучиста, вратио у Београд док је други вођа пуча, генерал Мирковић, блиски сарадник једног британског агента, пензионисан као британски официр. Британија је овде финансирала политичке странке као и новине, а о нападу 6. априла, обавестили су нашу владу дан раније. И током рата, Британци су имали мисије у оба југословенска покрета па су анализом њиховог учинка одлучили да подрже Тита, а Михајловића препусте судбини.

Мартовски преврат није једини који носи отиске острвских служби. Николић каже да је новинар Тим Маршал, који је боравио у Србији деведесетих, у својој књизи објавио да су САД петооктобарски преврат помогле са 60 милиона долара, а да су га Британци спровели на терену. Изручењем Слободана Милошевића у Хаг, руководио је британски агент, такође наводи Николић.

Из ове књиге, која ће почетком марта бити промовисана у Београду, може се сазнати које све обавештајне агенције постоје у УК, како су настале, како раде и које су им одлике, а наводе се и специјалне политичке акције које изводе. Детаљно се описује и како се дестабилизује нека земља, како се у ту сврху оснивају странке и новине. План за рушење комунистичких земаља направљен је одмах после рата, а 1948. се показало да оне нису монолитне. За разлику од Краљевине Југославије, у ФНРЈ британске службе нису успеле да направе обавештајне позиције и највећи им је домет био добијање података о складиштима нафте. Међутим, дошли су до податка да је Тито, суочен са опасношћу од совјетске инвазије после Резолуције Информбироа, контактирао Амбасаду Швајцарске распитујући се да ли би могао добити азил, ако до напада дође. То је само један од досада непознатих података које Николић објављује у свом раду за који је материјал прикупљао осам година.

Н. Трифуновић

Цео текст можете прочитати у штампаном издању или на www.novinarnica.net

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )