ВАНРЕДНИ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ – ПРИПРЕМЕ У ПУНОМ ЈЕКУ

ВАНРЕДНИ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ – ПРИПРЕМЕ У ПУНОМ ЈЕКУ

izbori - prikupljanje potpisa - urs - predaja lista (2)

У Лозници се још не осећа изборна кампања странака иако су оне у “послу до гуше” прикупљајући потписе грађана на кандидационе листе на којима би се према сазнањима ЛН могло наћи и петнаестак Лозничана. Према најновијим подацима у Лозници евидентирано 73.934 бирача, 188 више него на изборима пре непуне две године

Републичка изборна комисија је у понедељак објавила изборни календар и упутства за спровођење ванредних парламентарних избора који ће бити одржани 16. марта, а већ истог дана странке су почеле и да прикупљају потписе грађана који подржавају њихове изборне листе. Прва је листу поднела СНС, а лознички напредњаци су, по речима њиховог председника др Јездимира Вучетића,  до четири сата ујутру прикупљали потписе како би већ у уторак странка предала РИК листу кандидата за посланике која је одмах и проглашена. На њој су и двоје кандидата из Лознице – Јездимир Вучетић на 89 и Велинка Тошић на 150 месту. Такође, на листи СНС је и Александар Чотрић са квоте СПО и то на 41 месту.

Листу је у среду предала и коалиција СПС-ПУПС-ЈС. До уласка овог броја ЛН у штампу листа још није била званично проглашена, а према незваничним информацијама на њој су Ненад Боровчанин, државни секретар у Министарству омладине и спорта, Драган Павловић, потпредседник ГО СПС и Добросав Марић, председник ГО ЈС.

 На листи Демократске странке лознички одбор ће имати једног кандидата – др Николу Јаковљевића, који је инсистирао да се преостала места планирана за овај округ равномерно распореде и на преостале три општине.

Остале странке, углавном, чекају исходе започетих преговора од којих ће зависити и расподела места на кандидационој листи међу коалиционим партнерима.

Милена Манојловић Кнежевић, председница ГО УРС-а, каже за ЛН да је за сада извесна само посланичка кандидатура Видоја Петровића, који је и високи функционер странке и градоначелник Лознице, а да ће коначна листа кандидата бити позната када се заврше сви преговори о могућим коалицијама. Како је већ објављено, УРС разговара о заједничком наступу са Борисом Тадићем. Исход тих преговора биће пресудан и за кандидате странке Душана Петровића, Заједно за Србију. Како ЛН сазнају, на тој листи ће се наћи и Михаило Пурић, један од оснивача странке.

Либерално демократска партија, такође још увек није закључила листу кандидата, а на њој би требало да се нађе чак четири из Лознице – др Зоран Јовић, менаџер Градског одбора странке у Лозници, др Жељко Павловић, Биљана Грбић и Томислав Мијић.

На листи ДСС, коју је усвојио Главни одбор странке, нема кандидата из Лознице, а како незванично сазнајемо, на листи СРС наћи ће се Марко Јовановић, председник ГО СРС.

Крајни рок за подношење листа је 28. фебруар до поноћи, а свака мора да садржи најмање 10.000 потписа пунолетних грађана. Листе које испуне све услове, биће проглашене у року од 24 сата од момента пријема, а колико ће тачно бити учесника на предстојећим изборима, знаће се 5. марта у поноћ када ће и званично бити објављена збирна листа.

РИК ће донети решење о закључивању бирачког списка и утврђивању укупног броја бирача 28. фебруара, а накнадне промене биће могуће све до 12. марта у поноћ на основу решења Министарства правде и државне управе. У Србији је на општим изборима 2012. године било више од седам милиона грађана са правом гласа, а у Лозници 73.746. Према најновијим подацима Одељења за општу управу, у Лозници бирачки списак је у односу на тај период већ дужи за 188 бирача.

Пошто су у питању парламентарни избори, локална самоуправа има само обавезу да пружи техничку помоћ РИК, објашњава за ЛН Милојка Смиљанић, начелница градске управе.

– Очекујемо да РИК до 12. фебруара именује чланове радног тела у Лозници. Према броју бирачких места очекујемо да ће имати седам чланова који ће бити задужени да спроведу цео поступак припреме и спровођења избора у Лозници.

Бирачи ће добити обавештење о дану и времену одржавања избора најкасније 10. марта у поноћ, изборна тишина почиње 13. марта у 24 сата и траје до затварања бирачких места 16. марта у 20 сати.

За финансирање ванредних парламентарних избора Србија ће из буџета издвојити скоро десет милиона евра.

За улазак у парламент потребно је да странка или коалиција за коју се гласало освоји минимално пет посто гласова или близу 200 хиљада. За странке националних мањина важи правило “природног прага” или близу 15 хиљада гласова.

З. В.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )