ЛОЗНИЦА И ДАЉЕ БЕЗ НОВИХ СИМБОЛА – ЈОШ СЕ СТЕГ НЕЋЕ ЗАВИЈОРИТИ

ЛОЗНИЦА И ДАЉЕ БЕЗ НОВИХ СИМБОЛА – ЈОШ СЕ СТЕГ НЕЋЕ ЗАВИЈОРИТИ

nece se zavijoriti

Ни три године након расписивања конкурса за нове симболе града, Лозница их није добила. Ново решење, које је прошле среде требало да се нађе пред одборницима Скупштине града, није добило пуну сагласност “јер предложени симболи у овом моменту нису прихватљиви” па је предлог Одлуке повучен са дневног реда пре почетка седнице.

У фебруару 2011. расписан је конкурс за симболе Лознице на који је стигло 36 предлога из Србије, БиХ, Македоније и САД, али ниједан није задовољио комисију која је требало да их изабере. У јесен те године потписан је уговор са Српским хералдичким друштвом (СХД) вредан 156 хиљада динара и стручњацима је препуштено да осмисле идејни и ликовни предлог симбола. Основни елаборат са шест предлога грба, три основна и исто толико подваријанти, и њиховим коментарима, уз предлоге решења средњег и великог грба достављен је у року предвиђеном уговором. На три странице биле су наведене знаменитости и особености Лознице за које је аутор Иван Сарајчић, члан хералдичког колегијума СХД, сматрао да могу најбоље послужити у изради идејног решења грба и стега града. Ни ови предлози нису прошли, а како према уговору нису били непромењиви, враћени су на дораду. Ипак, ни ново решење, које је прошле среде требало да се нађе пред одборницима Скупштине града, није добило пуну сагласност па је предлог Одлуке о симболима града повучен са дневног реда.  Градоначелник Видоје Петровић каже да су предлози представљени руководству града, шефовима одборничких група и радној групи за избор симбола, али да нису једногласно прихваћени.

– На предложена решења примедбе су ставили СНС и група самосталних одборника, а с обзиром да је питање важно, предложио сам да се та тачка повуче са дневног реда, што су сви из коалиције прихватили. Желимо да та одлука буде усвојена једногласно јер то није питање за надгласавање. Симболи града треба да буду светиње које ћемо сви носити у срцу као своје – каже градоначелник Видоје Петровић.

Након што СНС и група самосталних одборника доставе примедбе и сугестије радна група и СХД ће одлучити о њиховој основаности и припремити предлог који би требало да се нађе на дневном реду неког од наредних заседања Скупштине града.

Према решењу које је повучено, сребрни лаки топ из првог светског рата на горњем плавом и отворена књига са словима АБВГ на сребрном доњем пољу требало је да чине основни грб града, а тако би изгледао и градски стег. Средњем грбу би била додата бедемска круна и натпис град Лозница, а велики би имао највише украса. Два сребрна курјака златних огрлица од лишћа винове лозе који као чувари штита држе и два оперважена стега (Србије и Лознице) стајали су на постаменту – четири пута таласасто раздељеном црвеном и сребрном пољу окруженом зеленим брдима са подножјима од белог шљунка и на сребрној ленти ћирилицом исписаним именом града.

Док се не пронађе предлог око којег ће бити постигнута сагласност и који ће бити такав да Лозничанима прирасте за срце, град ће, као и досада, користити амблем из 1977. године.

Симболи

Курјаци и књига на грбу симболизовали су просветитељство и Вука Караџића, зелена брда жупски микроклимат и Јована Цвијића, Мићу Поповића и Александра Петровића као најистакнутије у стваралачки плодној Лозници. Бели облуци представљали су јадарит, а црвено-сребрни таласи Дрину и воде нашег краја, укључујући термоминералне изворе и бањски туризам. Топ је оличавао прву савезничку победу у Великом рату коју је на Церу извојевала српска војска.

Н. Т.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )