ПРОШИРЕЊЕ МУСЛИМАНСКОГ  ГРОБЉА – НИШТА БЕЗ ЗВАНИЧНОГ ЗАХТЕВА

ПРОШИРЕЊЕ МУСЛИМАНСКОГ ГРОБЉА – НИШТА БЕЗ ЗВАНИЧНОГ ЗАХТЕВА

Nema vise mesta

Одборник Зане Шаулић већ шест година покушава да у име грађана исламске вероисповести од локалне самоуправе добије подршку за проширење муслиманског гробља у Лозничком Пољу, али, како он каже, све се завршава само на обећањима. У градској управи тврде да ове године средстава за те намене има, али да заинтересована страна треба да поднесе званичан захтев ЈП“Град“

Да је локална самоуправа имала више слуха, грађани исламске вероисповести у Лозници сада не би размишљали где да сахране своје покојнике. Да ће проблема бити, наговештавао је последњих шест година одборник Зане Шаулић, али очигледно, његов апел нико није схватио довољно озбиљно. 

– Пре шест година,  у претходном скупштинском сазиву, када сам био одборник опозиције,    покренуо сам иницијативу да се ово гробље прошири и нисам наишао на разумевање. После две године када смо на Скупштини донели чак и одлуку да ниједно гробље не може функционисати ако не испуњава одређене услове, поново сам апеловао да се овај проблем реши, добио сам обећање да ће се то све уредити, међутим до данас то обећање није испуњено. Такође, по закону, локална самоуправа је дужна да преко месне заједнице сноси трошкове кошења траве на том простору, али то никада нису учинили већ ми те услуге плаћамо преко хуманитарног друштва „Гајрет“. Преко овог удружења  смо, такође, покушавали да утичемо на надлежне да се овај проблем реши, али ни то није уродило плодом – каже Шаулић. 

Куповином парцеле од седам ари чија је вредност 450 хиљада динара грађани исламске вероисповести  решили би проблем за наредних двадесет година. Последње две године, како каже Шаулић, у разговору са надлежнима па и са градоначелником  покушавало се пронаћи решење, али је све остало само на причи. Званичан захтев за проширење гробља никада није поднет јер су му, како он тврди, надлежни одговарали да средстава за те намене у буџету нема.

– Прошле године пред ребаланс буџета, упутили су ме у „Урбоплан“ где сам  парцелу превео  у одређену зону како би могла да се користи за гробље. Свој део посла сам урадио, али опет нисам добио никакав одговор нити позив за разговор.  Моје мишљење је да они то неће да ураде, а сваки проблем може да се реши ако људи седну и договоре се – изричит је Шаулић.

Према његовим речима, грађани исламске вероисповести у Шапцу и Малом Зворнику имају пуну подршку локалне самоуправе око уређења муслиманског гробља.  У Шапцу је оно испарцелисано, пре пар година је и проширено, урађен је и асфалт до гробља.

– Ми смо скромни, само тражимо плац. Ако хоћемо да будемо лидер региона, онда би требало да будемо лидери у свему а не само на папиру – каже Шаулић.

Према речима Милојке Смиљанић, начелнице градске управе, није тачно да неко неће или не жели да грађанима исламске вероисповести изађе у сусрет већ је у питању процедура која мора да се испоштује.

– Потребно је само да удружење које одржава ово гробље Јавном предузећу “Град“ поднесе захтев да се откупи парцела која се граничи са гробљем. Уколико је она подобна за ову намену, „Град“ ће  то прогласи општим интересом и кренуће се у поступак експропријације парцеле која ће се након тога откупити од власника и одредити  за ту намену. Тиме би се та процедура завршила и решило спорно питање. Што је најважније, према информацијама које сам добила од ЈП “Град“, средстава за ове намене, односно за откуп парцела,  су за ову годину испланирана – каже Смиљанићева.

В. Мићић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )