ГРАДСКО ВЕЋЕ ОДЛУЧИЛО – ОТВАРА СЕ ХУМАНИТАРНИ ЖИРО-РАЧУН

ГРАДСКО ВЕЋЕ ОДЛУЧИЛО – ОТВАРА СЕ ХУМАНИТАРНИ ЖИРО-РАЧУН

vidojE

Ових дана биће објављен број хуманитарног жиро-рачуна на који ће се сливати новац намењен за лечење Лозничана. Осим добровољним прилозима, рачун ће се пунити и новцем прикупљеним на донаторским конференцијама које ће организовати градоначелник који је и зачетник ове идеје

 

Градско веће прихватило је идеју градоначелника Видоја Петровића да Град Лозница отвори наменски, хуманитарни жиро-рачун где ће се прикупљати новац за помоћ онима којима болест угрожава живот, а немају могућности да сами обезбеде неопходна средства за лечење. Идеја је и да се током године организују донаторске конференције ради прикупљања новца у хуманитарне сврхе.

Лозница је последњих неколико месеци у случајевима лечења Младена Мирковића и Лазара Петковића показала велико срце, али је град одлучио да отварањем наменског рачуна обезбеди новац за сличне и случајеве када треба брзо реаговати.

– Полазећи од познатих случајева када су нам се породице и родитељи обраћали за новчану подршку за лечење, врло често деце, и тешкоћа са којима се сусрећу они који су оболели и којима је потребна помоћ, предложио сам Градском већу да отворимо наменски жиро-рачун са којег би се средства користила искључиво у хуманитарне сврхе. Веће је то једногласно усвојило, а једнодушно су је подржали сви  у руководству града као и директори јавних  предузећа и установа. Идеја је да у току године ја, као градоначелник, и моји сарадници, органузујемо донаторске конференције где би се прикупљала средства која би била уплаћена на овај наменски жиро-рачун и користила искључиво у хуманитарне сврхе, пре свега за лечење јер је здравље на првом месту – каже за ЛН Петровић.

Наменски жиро-рачун биће отворен ових дана  у Филијали Управи за трезор у Лозници, а веома брзо биће организована и прва донаторска конференција. Идеја је да се на више таквих скупова током године позову пријатељи, сарадници, представници разних институција и слично, они који могу и желе да уплате новац на овај рачун одакле би се он давао на организован начин када буде потребе.

– Урађен је правилник којим се дефинише начин располагања овим средствима, расподела, критеријуми и слично да се не би једна добра ствар, услед недоречености, евентуално изродила у своју супротност. Градско веће формираће комисију која ће доносити одлуке о расподели новца по конкретним случајевима, а јавност, ми и дародавци бићемо у улози контролора како се то користи. Настојаћемо да ову добру идеју промовишемо, да се сазна за наменски рачун и да се свако од нас ангажује и укључи у ову хуманитарну мисију – каже градоначелник.

Петровић нема сазнања  да је нека локална самоуправа у Србији урадила овако нешто, тако да је Лозница ако не прва, а онда међу првима које су направиле овакав потез. Постојање  хуманитарног рачуна сигурно ће добро доћи људима којима у ово време беспарице треба новац за лечење чланова породица, поштедеће их неизвесности око организовања и исхода хумнитарних акција јер нису увек све биле успешне, као последње две у нашем граду.

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )