ФОНД ЗА РАЗВОЈ ГРАДА – РАСПИСАН КОНКУРС ЗА ВОЋАРЕ

ФОНД ЗА РАЗВОЈ ГРАДА – РАСПИСАН КОНКУРС ЗА ВОЋАРЕ

nikola dragicevicФонд за развој Лознице расписао је у уторак конкурс за субвенције у области воћарства, у виду додељивања садница малине и шљиве у максималном износу од 50 процената од вредности инвестиције. Конкурс је отворен до 24. фебруара а могу учествовати почетници у овој области, као и они који се већ баве воћарством.

– Саднице ћемо распоредити заинтересованим грађанима а право да конкуришу имају регистровани пољопривредни произвођачи и газдинства са територије Лознице. Фонд ће настојати да набави и расподели 110 хиљада садница малине и 4,5 хиљада садница шљиве а сви критеријуми су назначени у конкурсној документацији. На овај начин руководство града наставља да помаже пољопривреду како би се створили предуслови за нове инвестиције и повећање запослености и стандарда грађана на селу – каже Никола Драгићевић, директор Фонда за развој.

Почетници који конкуришу за садни материјал могу остварити право на саднице малине до 20 ари, а газдинства која се већ баве узгојем овог воћа, могу проширити засад на 50 ари. Када је реч о шљиви, почетници могу планирати саднице за 50 ари, а они који већ узгајају шљиву, могу проширити засаде до једног хектара.

– Планирамо да на овај начин проширимо сировинску базу и да засадимо малину на нових 10 хектара. Износ који је издвојен за ову намену је 5,4 милиона (1,4 за шљиву, а четири милиона за садница малине) и он је обезбеђен из градског буџета. Додатних пет милиона је обезбеђено и за јесењу сетву – објашњава Драгићевић.

Он је најавио да су, поред субвенција у воћарству, за 2014. годину планиране и субвенције у повртарству, пластеничној производњи, у пчеларству, као и за бушење артерских бунара и друге намене. Фонд за развој града из градске касе за 2014. годину добио је 70 милиона за субвенционисане кредите, а нешто више од 30 милиона за директне субвенције у пољопривреди.                             

С.П.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )