У БАЊИ КОВИЉАЧИ ЗИМСКА ШКОЛА ВИОЛИНЕ И ГИТАРЕ – СКУП МУЗИЧКИХ ТАЛЕНАТА

У БАЊИ КОВИЉАЧИ ЗИМСКА ШКОЛА ВИОЛИНЕ И ГИТАРЕ – СКУП МУЗИЧКИХ ТАЛЕНАТА

medjunarodna skola violine i gitare prijem u gradskoj kuci 2 foto s.pajic

 

Мајсторске курсеве виолине и гитаре похађају успешни ученици музичких школа, као и  студенти музичких академија из Београда, Источног Сарајева, Хрватске и Норвешке. Овде би могао бити отворен и факултет у сарадњи са високим музичким установама из Француске, Енглеке или Русије – поручио Владимир Марковић, руководилац Зимске школе виолине и гитаре

Међународна зимска школа виолине и ове године, 15. пут заредом, одржава се у Бањи Ковиљачи, а свечани пријем за полазнике организован је у среду у градској управи, где их је угостио Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника. Ове зиме виолинистима су се придружили и талентовани гитаристи, а поред професора виолине Владимира Марковића и професора гитаре Зорана Анића, са полазницима раде пијанисткиња Јулијана Шуловић и професорка гитаре Ана Маринковић.

– Привилегија је имати овакве госте у свом граду јер су то деца која су вредна, која се такмиче, постижу резултате и која су врхунски виолинисти и гитаристи. Поносни смо што су и из нашег краја потекли многи музички таленти. Имамо нижу музичку школу, а већ дуже време водимо битку са Министарством просвете да она прерасте у школу за основно и средње музичко образовање јер нама гравитирају Крупањ, Мали Зворник, Љубовија, као и део источне БиХ. Овакав скуп је потпора да истрајемо у тој борби – поручио је Ђокић.

Мајсторске курсеве виолине и гитаре похађају успешни ученици нижих и средњих музичких школа, као и надарени студенти музичких академија из Београда, Источног Сарајева, Хрватске и Норвешке. За њих тридесетак програм је прилагођен спремању за концерте, предстојећа такмичења, као и за пријемне испите.

– Годинама ми у реализацији школе помаже колегиница Шуловић, а сада је ту и мајстор гитаре Зоран Анић, један од водећих у свету. Он је предложио занимљиву идеју о евентуалном покретању високе музичке школе у Бањи Ковиљачи. Виле “Ковиљача” и “Босна” су изузетни објекти који би могли послужити за отварање факултета, у сарадњи са високим музичким установама из Француске, Енлеске или Русије. За такву идеју битна је и подршка локалне самоуправе, да нам се омогући простор, а све друго ћемо сами да урадимо  – казао је руководилац зимске школе Владимир Марковић.

Своје утиске о боравку у Бањи Ковиљачи изнела је Нела Пењин, студенткиња четврте године музичке академије у Норвешкој.

– Овде уживам у раду, амбијенту и добром друштву. Први пут сам ту и једва чекам да, кад се вратим у Норвешку, покажем шта сам ново научила. Тамо је другачији начин рада а овде је све мало строжије, што мени одговара јер волим дисциплину. Волела бих да дођем и наредне зиме и да поведем и два брата који такође свирају – рекла је Нела.

На скупу у градској кући музицирањем су се представили гитариста Илија Зец, ученик трећег разреда средње музичке школе у Београду и виолинисткиња Милица Пајдић, која се припрема за упис на академију у Грацу. Завршни концерт синоћ су приредили гитаристи а вечерас од 19 сати своје умеће приказаће и виолинисти на концерту у апартманима “Будимлија”, где су полазници смештени током десетодневне зимске школе.

С.Пајић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )