ПРОСЈАЧЕЊЕ У ЛОЗНИЦИ – ТО ШАПЧАНИ ПРОСЕ

ПРОСЈАЧЕЊЕ У ЛОЗНИЦИ – ТО ШАПЧАНИ ПРОСЕ

proskjak

 

Просјачење у Лозници није проблем великих размера, кажу у полицији. Током 2012. у две акције “Просјак” затечена два просјака и то са подручја Шапца

Према подацима Полицијске станице (ПС) у Лозници просјака нема, односно сви који пруже шаку да се у њу динар стави, долазе изван нашег града, а оба ухваћена током 2012. године, у две акције “Просјак”, били су Шапчани. Лознички полицајци немају званичну евиденцију о броју просјака, нити колико је међу њима малолетника, а поручник Душко Поповић, виши полицијски инспектор и помоћник командира ПС у Лозници, каже да код нас просјачење није толико изражено да би се морало “алармантно” реаговати.

– Имамо индиције да постоји организованост у просјачењу које показују да та лица долазе углавном са подручја Шапца, а извршиоце са наше територије нисмо имали. Јасно је да морају имати логистику јер их неко мора довести овамо, али још нисмо те претпоставке преточили у конкретан прекршај. За његов квалификовани облик, а то је организовано просјачење, предвиђена је казна до 60 дана затвора, или новчана до 30 хиљада динара – каже Поповић и додаје да за време верских празника досада нису спровођене акције на гробљу, али да ће вероватно и тамо убудуће бити појачано присуство полиције.

Акција “Просјак” спроводи се по наређењу из министарства, али је у децембру лозничка полиција самоиницијативно спровела дводневну акцију без битнијих резултата. Мада података о просјацима нема много, повремено се на плочницима могу видети, а Поповић каже да би полицајац тада требало да реагује и када није у току акција.

– У већини случајева смо их склањали, али су то углавном била деца која нису прекршајно одговорна. Наша је надлежност и у уочавању, али мислим да Центар за социјални рад ту има већу надлежност. Требало би да они уочавају однос родитељ-дете, ако су деца непосредни извршиоци. Ми не можемо самостално, када се створе услови да дете треба сместити у хранитељску породицу. Они иницирају сарадњу када је у питању насиље у породици, и добра је, али се код просјачења нису појављивали као носиоци активности – каже помоћник командира ПС.

Н. Т.

Цео текст можете прочитати у штампаном издању или на www.novinarnica.net

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )