ИНТЕРВЈУ: ЈЕЗДИМИР ВУЧЕТИЋ, ЗАМЕНИК ГРАДОНАЧЕЛНИКА ЛОЗНИЦЕ И ПРЕДСЕДНИК ГО СНС – ПОЛИТИКА ЈЕ ВЕЛИКА МУТНА БАРА

ИНТЕРВЈУ: ЈЕЗДИМИР ВУЧЕТИЋ, ЗАМЕНИК ГРАДОНАЧЕЛНИКА ЛОЗНИЦЕ И ПРЕДСЕДНИК ГО СНС – ПОЛИТИКА ЈЕ ВЕЛИКА МУТНА БАРА

dr dako

 

Запошљавање и даље има политичку димензију и зато је сигурно радно место монета од највеће важности и то све странке користе. Многи у политици  виде прилику да надоместе оно што у животу нису успели да ураде, да своје упропашћене биографије исправе, да своје материјалне статусе, које нису успели да остваре за већи део живота, остваре преко политике. Локални избори ће доћи тек за две и по године, али сам сигуран да ванредни парламентарни избори, уколико их буде, одлучују и о позицији Лознице

СНС је млад партнер у власти. Да ли су изглађени односи у коалицији, и чиме ви нисте били задовољни?

– Ако бих оцењивао суштински рад коалиције, мислим пре свега на рад Скупштине и Градског већа, дакле, доношење одлука које су од виталног интереса за град, имамо коректну сарадњу јер без обзира на то што у власти партиципирамо минорно, трудили смо се да их доносимо консензусом. Међутим, ми не можемо бити потпуно задовољни нашим положајем у коалицији, али за то не можемо кривити наше коалиционе партнере јер смо позвани у коалицију на џентлменски начин, направљен је уговор о коалицији на џентлменски начин који ћемо ми, такође, џентлменски поштовати. За фрустрације СНС и нашег чланства одговорност  сигурно не сносе наши коалициони партнери јер ми партиципирамо у власти у односу на број освојених гласова на изборима. На другој страни, за ових годину и по дана СНС је на републичком нивоу имала огроман узлет тако да постоји у свести чланства благо незадовољство позицијом наше странке на републичком и локалном ноивоу, али на изборима је народ рекао своје. Факат је да су СПС и УРС у коалицији већ осам година, да они држе све полуге власти с обзиром на то да су у њиховој ингеренцији сва главна јавна предузећа, школе, предшколске и здравствене установе. Колико год да смо добри партнери у доношењу важних одлука у Градском већу и Скупштини, толико понекад будемо изненађени ускраћивањем информација. Нарочито када је у питању запошљавање кадрова остајемо ускраћени да бисмо задовољили део свог чланства.

Све странке у коалицији се јавно изјашњавају за департизацију кадровске политике и  политике запошљавања, а онда једни другима пребројавате колико је ко запослио својих људи?

– Када је у питању департизација, сигурно ће проћи много времена док се та политичка фраза претвори у стварност. Десиће се када буде било више радних места него незапослених.

Шта да раде у међувремену грађани који нису чланови ниједне странке?

– Исто што и грађани који су чланови неке странке. Без обзира на то какве полуге моћи имате, не можете да удовољите великој армији незапослених људи тако да запошљавање и даље има политичку димензију и зато је сигурно радно место монета од највеће важности и

 то све странке користе, па се ни наши коалициони партнери не разликују од других. То се одражава и на чланство у мојој странци која има 5,5 хиљада људи. Постоје велике фрустрације, мисле да се ту могло много више урадити да буде уважена снага наше

странке, али ја опет кажем да прерасподелу политичке моћи могу да направе само нови избори.

За сва важна питања за град, на позицији су сада министри из СНС. Шта би онда нови избори ту могли да промене?

– Ми сада држимо сва та министарства која је држао УРС, међутим прошле године је била реконструкција владе и изгубљено је неко време и очекујем да ћемо тек бити у жижи интересовања тих министарстава јер је нереално очекивати да Лозница добија мање него док је УРС био у власти. Наредне седмице долази државни секретар Министарства локалне самоуправе и видећемо како гледају на Лозницу и њене планове. СНС сигурно неће имати мањи утицај на Лозницу него што је имао УРС.

СНС, иако на власти, и у сталном порасту рејтинга, у Лозници се суочава са проблемима у одборничкој групи? Шта се то дешава?

– Иступање одборника није реална слика правих односа унутар СНС, али опет долазимо до поражавајуће констатације да људи, нажалост, у политику не улазе са идеалима. Ја у политику нисам ушао због интереса већ због жеље да променимо стање у држави и да омогућимо свима да направимо државу по мери наше деце. Неки лични интереси су преовладали и ви видите да одборници прелазе из групе у групу. Иза тога стоји куповина одборника.

Ко то ради?

– Мање-више сви. Када то кажем, не говорим о одборницима који су напустили СНС, мисим на ситуацију у целој Србији на свиом нивоима. Борба за одборнике је нешто са чиме морамо да се суочимо јер је то одраз односа нашег народа према политици пошто многи у њој  виде прилику да надоместе оно што у животу нису успели да ураде, да своје упропашћене биографије исправе, да своје материјалне статусе, које нису успели да остваре за већи део живота, остваре преко политике. Нажалост, зато нам и јесте таква ситуација. Имате одборнике и посланике у које не можете да се поуздате јер ће их неко купити за радно место, за неки мали новац, тако да ћемо још дуго живети у политичком амбијенту који није по мери афирмисаног човека и обичног грађанина. Тако је и у коалицији овде код нас. Морамо да се усаглашавамо колико је то могуће, да прихватамо чињенична стања чекајући нове изборе који ће донети, или неће донети, нешто ново. Али, факат је да се у Србији губи велика ментална и интелектуална енергија у неким тривијалним стварима као што је борба за политички престиж за неке тренутне користи и позиције, а требало би да интерес народа буде испред личног, да бављење политиком буде част, а не привилегија и да сви грађани буду равноправни упркос политичким опредељењима или неопредељењима, али, нажалост, проћи ће још времена док не развијемо такву демократију.

З. Вишњић

Цео текст можете прочитати у штампаном издању или на www.novinarnica.net

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )