ГО ДС О РЕЗУЛТАТИМА У 2013. ГОДИНИ – ВЛАСТ НИЈЕ ИСПУНИЛА ОЧЕКИВАЊА

ГО ДС О РЕЗУЛТАТИМА У 2013. ГОДИНИ – ВЛАСТ НИЈЕ ИСПУНИЛА ОЧЕКИВАЊА

vlast u loznici nije ispunila ocekivanja ds go ds u loznici foto s.pajic

 

Пет тема је обухваћено коментарима ГО ДС за које сматрају да нису наишле на адекватну пажњу локалне власти. Лозничке демократе траже већу транспарентност, али и самокритичност вршилаца власти када подносе извештаје о резултатима свог рада

Градски одбор Демократске странке у Лозници изнео је у уторак своју процену учињеног од стране градског руководства у протеклој години, а на скупу у просторијама ове странке истакнуто је да већина постојећих проблема није решена нити је направљен значајнији помак у реализацији обећаних и планираних послова. Др Никола Јаковљевић, председник лозничких демократа, истиче да, као одговорна опозиција, имају обавезу да укажу на пропусте, али да би одговорност требало да покажу и они који чине већину у власти.

– Одговорна власт у обавези је да се на крају календарске године појави у јавности и изнесе податке о томе шта је урадила а шта није. Да сноси одговорност и да буде довољно самокритична. Исто тако је обавеза одговорне опозиције да подвуче црту и каже оно за шта сматра да у функционисању власти није ваљало. Ми смо једини озбиљан корективни фактор власти. Када сумирамо резултате онога што се у 2013. години одиграло на локалу, констатујемо, без претеривања, да власт није испунила очекивања – каже Јаковљевић, илустурјући то великом незапосленошћу, недоласком нових инвестиција, застојем у реализацији пројекта изградње санитарне депоније и погона за пречишћавање отпадних вода, као и неискоришћеношћу индустријске зоне и неадекватним градским буџетом.

Он истиче да је реално стање у Лозници много теже од оног каквим га власт приказује, потркепљујући то званичним подацима Националне службе за запошљавање који указују да је у овом граду незапослених 42,56 процената.

– То је скоро дупло више од републичког просека који износи 24 одсто, а што нас сврстава на треће место, одмах после Новог Пазара и Лесковца. Локална власт покушава да “филује” ове резултате а пример је акциони план запошљавања за 2014. годину у коме стоји да је у последња три месеца 2013. године број незапослених на списку НСЗ за око 500 људи мањи. Питамо, где су се ти људи запослили јер сумњамо да је реч о формалном скидању људи са списка. У прилог неповољној пословној клими иде и податак да између два пописа становништва, од 2008. и 2012. године, више од 5.000 људи је мање. Јасно је да је највећи број тих људи отишао “трбухом за крухом” – истакао је Јаковљевић.

Када је реч о инвастицијама, он додаје да смо се наслушали обећања како ће пристићи, пре свега у привреди, али да од тога није било ништа. Мултинаменски објекат у Тршићу, по мишљењу опозиције, такође је под питањем оправданости и тај туристички објекат никако не може бити примарни посао. Питање изградње санитарне депоније, за време док је ДС био у власти, било је скоро решено, рекао је Јаковљевић истичући  да су се у међувремену околности промениле и да последњих годину и по дана нема ниједне озбиљне информације о томе као ни  о изградњи  станице за пречишћавање отпадних вода.

– Почињемо преговоре са ЕУ, чему се радујемо, али знамо да су њени закони и еколошки критеријуми врло строги. Индустријска зона је толико хваљена а остала је као мртво слово на папиру. Тамо нису потпуно решена имовинско-правна питања, а ни инфраструктурна. Највећи проблем је струја и трафои који много коштају. Власт није испунила обећања ни када је реч о буџету. Колико је лоше пројектован буџет за 2013. годину констатовали смо чињеницом да је у нешто више од месец дана два пута вршен ребаланс. И пројекција буџета за 2014. је лоша а много је детаља који на то указују – тврди Јаковљевић, који сматра да је много недореченог и када је реч о функционисању јавних предузећа.

Сва своја запажања ГО ДС ускоро ће изнети у електронском тексту који ће свеобухватније поткрепити такве тврдње, а Јаковљевић поручује да демократе очекују да локална власт, у име одговорности, коју је преузела према грађанима, покаже више ефикасности, да

извршна власт покаже више транспарентности у реализовању својих одлука а да сви носиоци власти покажу више самокритичности онда када приказују резултате свог рада.

НЕОПРЕДЕЉЕНИ

На питање какав је став ГО ДС када је реч покренутој иницијативи за смену Драгана Ђиласа са места председника странке, др Јаковљевић каже да нису заузели коначан став.

– Оног тренутка када за то одговорна институција странке, а то је Главни одбор, донесе одлуке о могућој ванредној изборној скупштини, ми ћемо то поштовати и, евентуално, онда се опредељивати о кандидатима. До тада, наш став је да за сада не постоје статутарни услови за то. ДС има 150 општинских и градских одбора у Србији а међу њима је 35 оних који нису спремни да подрже садашњег председника странке, што је далеко мање од једне трећине – каже Јаковљевић.

С.Пајић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )