БЕЗБЕДНОСТ У САОБРАЋАЈУ – НА НАЈНИЖЕМ НИВОУ

БЕЗБЕДНОСТ У САОБРАЋАЈУ – НА НАЈНИЖЕМ НИВОУ

Milovan Popovic AMSSУ току прошле године на путевима лозничког краја догодила се 201 саобраћајна незгода, пет више него претходне године  У већини случајева кривац је био човек. Да ли је разлог повећаног броја незгода  и лоша обука у ауто-школама?

 

Уместо да се смањује, број саобраћајних незгода се у нашој земљи из године у годину повећава. Њихов број се смањио само прве године када је на снагу ступио нови Закон о безбедности у саобраћају који је донео и изузетно високе новчане казне и казнене поене. Међутим, било је то кратког даха. Статистика показује да се лане на путевима лозничког краја догодила 201 саобраћајна незгода, пет више него претходне године у којима је петоро људи изгубило живот. Најчешћи узрок саобраћајних незгода била је неприлагођена брзина, радња возилом и вожња у алкохолисаном стању која је у 34 случаја била пратећи узрок саобраћајних незгода.

– Човек са свим својим манама и врлинама има предиспозиције и за доброг и лошег возача,  а какав ће бити, умногоме зависи од квалитета обуке у ауто-школама и нивоа обучености за возача, али и од тога где полаже возачки испит. Када је почела обука и полагање возачких испита у приватним ауто-школама, и када су се оне почеле масовно отварати, у Лозници их је једно време било 22, јавно сам критиковао њихов рад и залагао сам се да  испит за возача буде на једном месту независно од тога где се кандидат обучава а не у свакој ауто-школи посебно. Говорио сам да је конкуренција на обуци потребна јер подиже ниво обучености кандидата, али  да је конкуренција на испиту непотребана јер обара ниво квалитета возача. Дошло је до отимачине кандидата, до смањења цене обуке и броја часова за обуку кандидата а самим тим је и квалитет обуке дошао до нуле. Познавао сам инструкторе који су купили инструкторске дозволе, који су наплатили целу обуку, а кандидати су возили само десет часова. Свело се на то да су  инструктори радили са кандидатом тек толико да му само напишу потврду да је завршио обуку и да је способан да полаже возачки а да није одржао ниједан час. Што више кандидата уграби, заради више пара. На крају је дошло до тога  да се потврда о завршеној обуци  продавала  за 50 евра. Кад се то десило, ја сам угасио ауто-школу – каже Милован Поповић, директор АМСС у Лозници.

Према његовим речима у саобраћају учествује и много неисправних возила а разлог за то је што се многа возила региструју без одласка на технички преглед. Довољно је, како он каже, дати личну карту и саобраћајну  дозволу мало „частити“ и возило је регистровано, док је, на другој страни, АМС озлоглашен у граду зато што се код њих ради строго по прописима.

– Одговорно тврдим да су досадашњим радом на свим нивоима створени услови да безбедност саобраћаја буде на најнижем нивоу. У овој фирми радим  27 година а седам година сам био председник  комисије за полагање возачких испита тако да врло добро познајем ову проблематику. Не плашим се за себе, плашим се да ће неко други погрешити па ћу страдати ја, а о томе нико не води рачуна. Нови закон о раду ауто-школа треба да стане на пут оваквим појавама а када ступи на снагу и Закон о техничким прегледима, доћи ће до „чишћења“ и сигурно ће бити  смањен њихов број, бар за половину. У Лозници их тренутно има 14  што је много – каже Поповић.

В. Мићић

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )