У БАЊИ КОВИЉАЧИ ОДЛУКОМ  ВЛАДЕ СРБИЈЕ: – ВИЛЕ СПОМЕНИЦИ КУЛТУРЕ

У БАЊИ КОВИЉАЧИ ОДЛУКОМ ВЛАДЕ СРБИЈЕ: – ВИЛЕ СПОМЕНИЦИ КУЛТУРЕ

VILA CER

Неколико бањских вила добило је статус споменика културе одлуком Владе Србије, објављено је на сајту “Екапије” последњих дана прошле године. Како је наведено, то су виле “Бенкара”, “Анкица”, “Катарина”, “Даница-Дом Вујића”, “Гучево”, “Здравље”, “Сунчица”, “Цер” (“Десанка”) и “Вила доктора Петровића”.

Према речима Дејана Сталовића, члана Градског већа задуженог за туризам, ово је свакако добар корак ка очувању старе архитектуре у Бањи Ковиљачи.

– Сви евентуални радови на овим вилама морају убудуће бити у складу са њиховим новим статусом, а локална самоуправа  сарађиваће са Заводом за заштиту споменика културе Ваљева и консултовати се са нашим Одељењем за урбанизам и изградњу око таквих активности. Ово је охрабрујућа одлука државе  и одлично се уклапа са жељама и плановима града да појачано улаже у туристичку инфраструктуру у Бањи Ковиљачи. Прошле године урађено је много на том пољу, а наставићемо тако и ове. Очекујемо реновирање главне улице и центра места, радиће се и на ревитализацији ХТП тако да је ова одлука сигурно добра вест за нас. Ово је и подршка иницијативи Лозничких новости које су јесенас указале на овај проблем и неопходност очувања вила за шта се залаже и локална самоуправа – каже он.

Немања Радојичић, в. д. директора Завода за заштиту споменика културе у Ваљеву, подсећа да су 2002. и 2005. студенти Архитектонског факултета из Београда у сарадњи са републичким Заводом за заштиту споменика културе из Београда обавили теренска истраживања вила у Бањи Ковиљачи. Тада је урађена одговарајућа техничка документација прослеђена на одлучивање Влади Србије са предлогом за проглашење појединих вила за споменик културе.

– Овакав одговор, односно одлука Владе Србије, велики је успех. Веома значајан за судбину тих вила, очување духа тог времена које оне носе, што је интересантно гостима Бање Ковиљаче. Одлука Владе да овим вилама додели статус споменика културе значи да свако ко убудуће  жели нешто да ради на њима мора тражити од наше установе сагласност и услове за тако нешто – каже Радојичић.

Бањске виле, некадашњи украси Бање Ковиљаче, данас су  углавном у веома лошем стању и пропадају наочиглед свих. Грађене су у два периода, од 1902. до 1912. и од 1920. до 1940. године, углавном за средњу класу, чиновнике, официре, краљевске наложнике, апотекаре, власнике фабрика, угледне лекаре из околине, али и престонице. Биле су простране, комфорне, са ентеријером коме се такође поклањала посебна  пажња, а пројектовали су их архитекте из Београда. Нажалост, на почетку овога века добар део те лепоте је наружен, а на њихово стање ЛН су указале почетком септембра прошле године. Одлука Владе да девет вила у Ковиљачи добије статус споменика културе буди наду да ће и преостале бити сачуване и наредних година вратити део некадашњег сјаја.

Т.М.С

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )