САВА БАБИЋ, КАРИКАТУРИСТА – ОДЕ БАКСУЗНА 2013.

САВА БАБИЋ, КАРИКАТУРИСТА – ОДЕ БАКСУЗНА 2013.

SV.Jovan 2014.

У СКЦ у Београду синоћ отворена самостална изложба лозничког карикатуристе, сатиричара и сликара Саве Бабића. Одлазећа година тешка за народ, била је родна за оног који све филтрира кроз лични копривњак

Да није све до нас, него и у магији бројева, скренуо нам је пажњу хумориста и карикатуриста и сликар Сава Бабић. Стварно, када година садржи број 13, да ли може све да тече глатко? Пример Србије доказује да је то немогуће. Све што би требало да буде просто и једноставно, код нас поприма драматичне, а некада и мелодраматичне обрте. Или смо пред бакротом или пред ванредним изборима, или у ишчекивању нечег од тога. Међутим, када је година тешка за народ, родна је за сатиричаре и карикатуристе. И наш саговорник и сарадник, ове, како каже, баксузне године стизао је на разне стране, пролазио строге фестивалске селекције – у Белгији  је номинован за гран-при новинске карикатуре Европе, у Португалији, Македонији и Крушевцу добио је дипломе, објављивани су му радови и у Ирану, Немачкој и Румунији, Русији, Црној Гори… Био је финалиста на изложби Информационог центра ЕУ, из Ј. Кореје му је стигло специјално признање, а из Бугарске титула – мајстор карикатуре. И да не заборавимо њему веома драго признање – Плакету Града Лознице за допринос развоја културе.

И док је синоћ овај број ЛН већ био у штампи, у Студентском културном центру у Београду отворена је и његова самостална изложба карикатура под називом Копривњак. Питали смо га, наравно, ко се ожарио у његовом копривњаку?

– Смисао карикатуре и сатире је да ожеже и опече и људе, и карактере и појаве, а понекад и цело друштво. То може бити веома лековито, као што је и жара лековита, а може донети и срећу ономе кога дохвати са четири листа – каже.

На питање шта очекује од мање баксузне, али обећано тешке године каже – ништа, али да као и остали грађани прижељкује веће запошљавање младих, бољи и лакши живот и добро здравље. Српским политичарима послао је поруку како да се владају пред Европом, наравно кроз карикатуру коју управо гледате.

– Да би остварили бољитак,  мислим  на претприступне преговоре, наши ни случајно не треба да иду у Брисел без иконе Светог Јована Крститеља. Док Европејци растумаче поруку “покајте се” наши би већ стекли почетну психолошку предност у преговорима. После ће већ све ићи лакше на нашем путу у Европу – каже Бабић.

У сваком случају, хумор нас је одржао свих баксузних година – њему хвала!

З. В.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )