ПРОБЛЕМ БРОЈ ЈЕДАН – ЗАДРЖАТИ ЉУДЕ  НА ОГЊИШТУ

ПРОБЛЕМ БРОЈ ЈЕДАН – ЗАДРЖАТИ ЉУДЕ НА ОГЊИШТУ

DRAGINAC  KAKO ZADRZZATI STANOVNISSTVO

Миграција становништва на територији Лознице је проблмеброј један, каже одборник Раде Филиповић. Неопходно предложити конкретне мере да становништво остане у Гоњем Јадру

На последњој седници локалног парламента именована је седмочлана радна група за израду предлога мера за спречавање одлива становништва из Горњег Јадра. На основу анализа и званичних података она у року од 90 дана треба да припреми предлог мера које ће размотрити Градско веће и одборници. Одборник Раде Филиповић  је миграцију становништва на територији Лознице оценио као “проблем број један”.

Објашњавајући да би требало добро “осветлити ту појаву и предузети конкретне мере”, Филиповић је као пример узео територију на којој су насељена места Горњег Јадра, с тим да се мере које буду предложене за ту област могу примењивати и за друге делове територије Лознице.

– Узето је подручје које покривају основне школе “14. октобар” у Драгинцу и “Степа Степановић” у Текеришу – Брњац, Велико Село, Горња Бадања, Горња Сипуља, Доња Бадања, Драгинац, Јаребице, Југовићи, Помијача, Рибарице, Симино Брдо, Ступница, Текериш, Трбосиље, Филиповићи, Цикоте и Шурице. Укупно имају 7.207 становника по последњем попису, а ради се о огромној територији. Школа у Драгинцу тренутно има 265 ђака са издвојеним одељењима, матична школа 201, Ступница 20, Јаребице шест, Цикоте са Кривајицом 17 и Велико Село 21 ђака, док школа у Текеришу има 150 ђака, матична 36, Доња Бадања 33, Горња Бадања 43, Рибарица 18, Трбосиље 15 и Сипуља 5 ученика. То говори да процес траје последњих 25-30 година, а од пописа 1991. траје тренд наглог опадања броја становништва. Идеја је да ова радна група направи анализу ситуације на терену и предложи конкретне мере које би подстакле становништво да остане на том терену – каже Филиповић.

Према његовим речима, ово нису једина места која губе становништво, напротив, ретка су  она која га не губе. То је град са приградским насељима и неколико урбаних, добро организованих села близу граду, док сва остала места губе становништво.

– Јако тешка ситуација је са одливом становништва у Горњој Борини, где има само 140 становника, лош тенд има Пасковац, а рекордер у губитку становништва, гледајући пописе 2002-2011. су Цикоте са Кривајицом, са изгубљених 265 становника.  Идеја је зато да пробамо урадити предлог мера о којима ће свој суд рећи Веће и Скупштина. Потребно је  ангажовати и друге стручне људе и направити ово што пре. Ово може бити пилот програм,  тај модел мера може се применити касније и код осталих делова територије града и може се за реализацију конкурисати у фондовима који ће бити отворени са добијањем кандидатуре и почетком преговора са  ЕУ – каже он.

Оно што се и пре рада ове групе зна је да је за останак становништва на сеоском подручју неопходно квалитетно снабдевање водом, инфраструктура, развој пољопривреде, задругарства и стварање што бољих услова за живот, а онда становништво неће одлазити из Горњег Јадра, као ни из осталих делова лозничког краја. Иначе, за села Горњег Јадра велика шанса може бити јадарит, само би моменат отварања будућег рудника и почетак експлоатације требало  дочекати спремно као и могућност да  компанија која ради на истраживањима сутра понуди новац за одређена улагања у овај крај. Тада би требало имати спремне пројекте и искористити шансу.

Т.М.С

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )