ДАНИ ДЕЧЈЕГ СТВАРАЛАШТВА – РАСАДНИК ТАЛЕНАТА

ДАНИ ДЕЧЈЕГ СТВАРАЛАШТВА – РАСАДНИК ТАЛЕНАТА

SKOLA CRTANJA IZLOZBA

У оквиру манифестације “Ала је леп овај свет”, која промовише дечје стваралаштво, лознички Центар за културу приредио је у уторак вече ретроспективну изложбу сликарских радова насталих током две деценије постојања школе цртања и сликања, коју води академски сликар Драго Симић. У Галерији “Мина Караџић” изложено је 40 радова десетак некадашњих полазника школе, а данас, углавном, свршених академаца или студената сликарства.

– Већ 20 година школа пружа могућност талентованој деци да се припреме за средње уметничке школе или академије. Овом изложбом приказујемо и нашу малу мисију, коју смо још 1992. године себи поставили. Да будемо центар за обуку и да припремамо талентоване ђаке. Представљен је наш развојни пут, а посебно нас радује то што је за ове две деценије Лозница изнедрила више од 50 академских сликара. Када је школа покренута, Снежана Нешковић Симић и ја били смо једини. Изложба ће бити постављена и током јануара,  а изложени радови су настали у школи цртања, али и на ђачким ликовним колонијама у Тршићу. На тим колонијама окупљали смо најталентованије ученике из Србије, Црне Горе и Републике Српске, а неки од тих аутора су одавно афирмисани уметници. Оно што нас чини поносним је и то што им је прва изложба била управо у Тршићу – каже Драго Симић, руководилац школе цртања и сликања, који је отворио изложбу.

Из легата школе изложени су цртежи и слике Небојше Глигорића, Тамаре Мијаиловић, Марије Цветиновић, Јоване Вишњић, Ане Фафулић, Марије Благојевић, Горана Марковића и Наташе Лацковић.

С.П.

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )